Farklı zı̇hı̇nsel becerı̇lere sahı̇p öğrencı̇lerı̇n güncel fen konularındaki beyı̇n aktivasyonlarının elektroensefalografı̇ (EEG) yoluyla ı̇ncelenmesi
Investigation of brain activations of students with different mental skills in current science topics via electroencephalography (EEG)
  1. Tez No: 974654
  2. Yazar: TUĞBA ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA BAKIR, DOÇ. DR. SERACEDDİN LEVENT ZORLUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: EEG, Fen bilgisi eğitimi, Özel eğitim, Özel yetenekliler eğitimi, Science education, Special education, Gifted education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, farklı zihinsel becerilere sahip öğrencilerin, güncel fen konularına yönelik hazırlanmış test sorularını çözerken ortaya çıkan beyin aktivasyonlarının elektroensefalografi (EEG) yoluyla incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubu, ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen yedi normal gelişim gösteren, yedi üstün yetenekli ve yedi hafif düzey zihinsel yetersizliğe sahip toplam 21 ortaokul öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırma, karşılaştırmalı araştırma deseni benimsenerek yürütülmüştür. Test soruları Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin (YBT) hatırlama, anlama, çözümleme ve değerlendirme basamakları dikkate alınarak, etkileşimli ve animasyonlu görsel içerikler oluşturmasını sağlayan web tabanlı bir araç ile hazırlanmıştır. EEG verileri, uluslararası 10-20 sistemine göre yapılandırılmış 19 kanallı Mitsar EEG cihazı ile toplanmış, elde edilen veriler SPSS 29 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada delta dalga bandı sonuçları incelendiğinde, hatırlama basamağında temporal lobda, anlama basamağında oksipital lobda, çözümleme basamağında frontal lobda ve değerlendirme basamağında merkezi lobda üstün yetenekli öğrenciler lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Teta dalga bandı sonuçları incelendiğinde, çözümleme basamağında temporal lobda üstün yetenekli öğrenciler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Alfa dalga bandı sonuçları incelendiğinde, değerlendirme basamağında temporal ve parietal loblarda üstün yetenekli öğrenciler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Beta 1 dalga bandı sonuçları incelendiğinde, hatırlama basamağında parietal lobda ve değerlendirme basamağında merkezi lobda üstün yetenekli öğrenciler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Beta 2 dalga bandı sonuçları incelendiğinde, değerlendirme basamağında frontal lobda hafif düzey zihinsel yetersizliği olan öğrenciler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Gama dalga bandı sonuçları incelendiğinde ise YBT'nin hatırlama, anlama, çözümleme ve değerlendirme basamaklarının hiçbirinde gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Araştırmanın sonucunda, alt düzey bilişsel basamaklarından üst düzey bilişsel basamaklarına doğru, öğrencilerin bilişsel düzeylerinin beyin aktivasyonlarına daha belirgin şekilde yansıdığını ve üst düzey bilişsel basamakların daha yoğun beyin aktivasyonu ile ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the brain activations of students with different cognitive abilities while solving test questions related to current science topics, using electroencephalography (EEG). The study group consisted of a total of 21 middle school students, including seven typically developing students, seven gifted students, and seven students with mild intellectual disabilities, selected through criterion sampling. The research was conducted using a comparative research design. Test questions were developed based on the Revised Bloom's Taxonomy (RBT), cognitive levels of remembering, understanding, analyzing, and evaluating, and were prepared using a web-based tool that enables the creation of interactive and animated visual content. EEG data were collected using a 19-channel Mitsar EEG device configured according to the international 10–20 system, and the data were analyzed using the SPSS 29 statistical software package. According to the findings, in the delta wave band, significant differences in favor of gifted students were found in the temporal lobe at the remembering level, the occipital lobe at the understanding level, the frontal lobe at the analyzing level, and the central lobe at the evaluating level. In the theta band, a significant difference in favor of gifted students was observed in the temporal lobe at the analyzing level. In the alpha band, significant differences in favor of gifted students were found in the temporal and parietal lobes at the evaluating level. In the beta 1 band, significant differences in favor of gifted students were observed in the parietal lobe at the remembering level and the central lobe at the evaluating level. In the beta 2 band, a significant difference in favor of students with mild intellectual disabilities was found in the frontal lobe at the evaluating level. No significant differences were found between groups in the gamma wave band across any of the cognitive levels of the Revised Bloom's Taxonomy. Overall, the results indicate that as cognitive tasks progress from lower- to higher-order thinking skills, students' brain activations become more distinct, and higher-order cognitive processes are associated with more intense brain activation.