Ortaokul öğrencilerinin konuşma becerilerinin sosyal medya ve dijital oyun alışkanlıkları,cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of secondary school students' speaking skills in terms of social media and digital game habits, gender and grade level variables
  1. Tez No: 974675
  2. Yazar: SONER BOZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ KUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, Hazırlıksız konuşma, Sosyal medya, Topluluk karşısında konuşma, Computer games, Unprepared speech, Social media, Speech in front of the community
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma ortaokul öğrencilerinin konuşma becerilerinin sosyal medya ve dijital oyun alışkanlıkları, cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Gümüşhane ili Kürtün ilçesi Süme Ortaokulunda 5 ve 8. sınıfta öğrenim gören 16 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Dijital Oyun ve Sosyal Medya Kullanım Anketi, Konuşma Becerisi Gözlem Formu (Bozkurt,2019) uygulanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz tekniği ve amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmacıyla uygulayıcının aynı kişi olması ve aynı zamanda araştırmacının Türkçe öğretmeni olması, öğrencilerini kendi okulunun öğrencilerinden seçmesi bu yöntemin seçilmesinde etili olmuştur. Elde edilen bulgulara göre sokak oyunları dijital oyunlara oranla daha fazla tercih edilmiştir. Öğrencilerin dijital oyun oynama süreleri ve sosyal medya kullanım süreleri benzerlik göstermektedir. Araştırma sonucunda öğrencilerin çoğunluğunun sosyal medya ve dijital oyuna çok fazla zaman ayırmadıkları, öğrencilerin konuşma sürelerinin genel olarak kısa olduğu, gereksiz ses/kelime kullanımın, duraklamaların ve boğumlama yanlışlarının az olduğu görülmüştür. Yapılan konuşmalardan elde edilen sonuçlara bakıldığında erkek öğrencilerin sosyal medyaya ve dijital oyuna kız öğrencilere göre daha fazla süre ayırdıkları ve erkek öğrencilerin yapılan konuşmalarda kız öğrencilere kıyasla daha başarılı oldukları görülmüştür. Sosyal medya ve dijital oyun kullanım süresiyle konuşma başarısı arasında doğrudan bir ilişki bulunmamaktadır. Sonuç olarak dijital oyun ve sosyal medya kullanımının öğrencilerin konuşma becerileri üzerinde doğrudan belirleyici bir etkisi olmadığı, ancak cinsiyet ve sınıf düzeyi gibi değişkenlerin konuşma performansını etkileyebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the speaking skills of middle school students in terms of social media and digital game habits, gender and grade level variables.In the study, a descriptive scanning model, one of the quantitative research methods, was used. The sample of the research consists of 16 students studying in the 5th and 8th grades at Süme Secondary School, located in the Kürtün district of Gümüşhane province. The“Digital Game and Social Media Usage Questionnaire”and the“Speaking Skills Observation Form”(Bozkurt, 2019) were used during the research process. Descriptive analysis and purposive sampling methods were employed for data analysis. The fact that the researcher was both the practitioner and a Turkish language teacher at the same school influenced the decision to select students from his own school. According to the findings, traditional street games were preferred more than digital games. The time students spent on digital games and social media followed similar patterns. The results of the study revealed that most students did not spend excessive time on social media or digital games. Additionally, students' speaking durations were generally short, and the use of unnecessary sounds or words, pauses, and articulation errors was minimal. Based on the oral data collected, it was concluded that male students spent more time on social media and digital games than female students and were more successful in speaking tasks. However, no direct relationship was found between the amount of time spent on social media and digital games and students' speaking performance.As a result, it wasconcludedthattheuse of digital games and social media does not have a direct determining effect on students' speaking skills, but variables such as gender and grade level may affect speaking performance.