Vanadyum redoks akış batarya sisteminin Türkiye'de bulunan güneş enerji santraline entegresinin teknik ve ekonomik analizi
Technical and economic analysis of integrating a vanadium redox flow battery system into a solar power plant in Turkey
  1. Tez No: 975059
  2. Yazar: BATUHAN MERT LAÇİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH ELDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Vanadyum Redoks Akış Bataryası, Güneş Enerjisi, Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu, Enerji Depolama, Frekans Regülasyonu, Ekonomik Analiz, Enerji depolama sistemi, Vanadium Redox Flow Battery, Solar Energy, Renewable Energy Integration, Energy Storage, Frequency Regulation, Economic Analysis, Energy storage system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yenilenebilir enerji kaynakları doğaları gereği aralıklı üretim yaparak şebekede gerilim ve frekans dalgalanmalarına, dolayısıyla da güç kalitesinde sorunlara yol açmaktadır. Vanadyum Redoks Akış Bataryaları (VRAB), uzun çevrim ömrü, tam deşarj güvenliği, bağımsız güç ve enerji ölçeklenebilirliği ile yanıcı olmayan elektrolit içeriği sayesinde bu dalgalanmaların dengelenmesinde özellikle avantajlı bir enerji depolama teknolojisidir. Bu tez çalışmasında, VRAB sisteminin İstanbul'daki İkitelli Güneş Enerji Santrali'ne entegrasyonu teknik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınmıştır. Ulusal Güneş Işınımı Veri Tabanından elde edilen ışınım verileri kullanılarak bir yıllık güneş enerjisi üretim verisi hesaplanmış ve gerçek üretim verileri ile doğrulanmıştır. Simülasyonda orta ölçekli bir endüstriyel tesisin şebeke davranışının gösterilmesi için dinamik yük profili modellenmiştir. Oluşturulan modelde, VRAB'nın şarj-deşarj davranışı, terminal voltajı tepkisi ve frekans regülasyon kabiliyeti analiz edilmiştir. Yıllık ve mevsimsel enerji üretim-depolama dengesine dayanarak, modelleme için uygun bir batarya konfigürasyonu seçilmiştir. Sonuçlar, VRAB sisteminin güneş enerjisi üretiminden kaynaklanan dalgalanmaları düzelttiğini, şebeke frekansını dengelediğini ve enerji sürekliliğini artırdığını göstermiştir. Ekonomik açıdan bakıldığında hem mevsimsel hem de yıllık depolama senaryoları için yatırım ve işletme maliyetleri hesaplanmış ve birim enerji başına depolama maliyeti bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Renewable energy sources, by their nature, generate intermittently, causing voltage and frequency fluctuations in the grid and thus leading to power quality issues. Vanadium Redox Flow Batteries (VRFBs), with their long cycle life, full discharge safety, independent scalability of power and energy, and non-flammable electrolyte content, stand out as a particularly advantageous energy storage technology for mitigating these fluctuations. In this thesis, the integration of a VRFB system into the İkitelli Solar Power Plant in Istanbul is examined from both technical and economic perspectives. Solar radiation data obtained from the National Solar Radiation Database was used to calculate annual solar energy generation and validated against actual production data. In the simulation, a dynamic load profile was modeled to represent the grid behavior of a medium-scale industrial facility. Within the developed model, the charging-discharging behavior of the VRFB, its terminal voltage response, and its frequency regulation capability were analyzed. Based on the annual and seasonal energy generation-storage balance, an appropriate battery configuration was selected for modeling. The results demonstrated that the VRFB system smooths out fluctuations arising from solar energy production, stabilizes grid frequency, and enhances energy continuity. From an economic perspective, investment and operating costs were calculated for both seasonal and annual storage scenarios, and the cost of storage per unit of energy was obtained.