Endonezya Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören imalat şirketlerinde ilişliki taraf işlemlerini etkileyen faktörler
Determinants of related party transactions in Indonesian manufacturing companies
- Tez No: 975193
- Danışmanlar: PROF. DR. SUPHİ ASLANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Azınlık yatırımcıların korunması, kamulaştırma riski, tünel açma, destekleme, miyopik davranış, Minority investors protection, expropriation risk, tunneling, propping, myopic behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finans Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kurumsal yönetim göstergelerinin, Endonezya Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören imalat şirketlerinde ilişkili taraf işlemleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Araştırma, vekâlet teorisi kullanarak yapılmıştır. Vekâlet teorisi ve ampirik araştırmalar, kontrol hissedarların ve bağımsız yönetim kurulunun ilişkili taraf işlemleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, ilişkili taraf işlemlerini etkileyen faktörleri belirlemek için üç model kullanarak farklılaşmaktadır. Bu faktörler, ilişkili taraf alacakları ve ilişkili taraf borç işlemleriyle ilgilidir. Çalışma, iki diğer model aracılığıyla ilişkili taraf işlemlerinde tünel açma ve destekleme olasılıklarını da daha ayrıntılı şekilde incelemektedir. İkinci model, ilişkili taraf alacak işlemlerini etkileyen değişkenleri belirlemeyi hedeflerken, üçüncü model ise ilişkili taraf borç işlemlerini etkileyen değişkenleri araştırmaktadır. Araştırma, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Örneklem, özellikle denetlenen finansal raporlar gibi ikincil kaynaklardan elde edilmiştir. Araştırma verileri, 2014 ile 2021 yılları arasında Endonezya Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören 302 imalat şirketine ait denetlenen finansal raporlardan alınmıştır. Panel veri metodolojisi ile analiz yapılmıştır. Toplamda 1.520 finansal rapor elde edilmiş ancak yalnızca 1.336 rapor belirlenen örneklem kriterlerini karşılamıştır. Verilerin işlenmesinin ardından, model 1, model 2 ve model 3 için incelenen finansal rapor sayıları sırasıyla 912, 776 ve 728 olarak belirlenmiştir. Araştırma bulguları, kontrol eden hissedarların ilişkili taraf işlemleri üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ancak, bağımsız yönetim kurulu, ilişkili taraf işlemleri üzerinde anlamlı bir etki yaratmamaktadır. Ayrıca bulgular, örneklem şirketlerinin ilişkili taraf alacak ve borç işlemlerinin, kurumsal sahiplik, aile sahipliği, yabancı sahiplik, borç oranı ve hisse başına kar gibi kontrol değişkenleri tarafından etkilendiğini göstermektedir. Kontrol hissedarlar tarafından yapılan tunneling işlemleri bağlamında, hisse başına kar, ilişkili taraf alacak işlemlerini etkileyen bir kontrol değişkeni olarak yer almaktadır. Hissedarlar, bu işlemleri ekonomik kararlar doğrultusunda fırsatçı davranış güdüsüyle yönlendirmektedir. Kontrol sahiplik, kontrol hissedarların ilişkili taraf borç işlemleri yoluyla destekleme yapmasını önemli ölçüde etkilemektedir. Destekleme, genellikle şirket performansını artırmak amacıyla yapılan finansman stratejileriyle ilgilidir ve bu strateji tüm kontrol değişkenleriyle desteklenmektedir. Bunlar arasında kurumsal sahiplik, yönetim sahipliği, aile sahipliği, yabancı sahiplik, denetim komitesi, borç oranı ve hisse başına kar yer almaktadır. Bu çalışmanın bulguları, ilişkili taraf işlemleri yoluyla tünelleme ve destekleme aracılığıyla kontrol sahiplerinin fırsatçı davranışlarını ortaya koymaktadır. Destekleme, hâkim hissedarların kısa vadeli kârlar üzerinde yoğunlaşarak miyopik davranışlar sergilemelerine yol açabilmektedir (Stein, 1989). Bağımsız yönetim kurulu, azınlık yatırımcılar için yeterli yasal korumanın sağlanmaması, kontrol hissedarların yaygınlığı, bilgi asimetrisi ve insanların riskten kaçınma, sınırlı rasyonellik sergileme ile kişisel çıkarlarını ön planda tutma eğilimleri nedeniyle kurumsal yönetimdeki rolünü etkili bir şekilde yerine getirememektedir (Eisenhardt, 1989) Bu araştırmanın sonuçları, azınlık yatırımcılarını korumak için hukuki yardımların artırılmasını teşvik edebilir. Ayrıca bu bulgular, riskin azaltılması amacıyla yapılan yatırım kararları için önemli bir gösterge olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess the influence of corporate governance indicators on related party transactions in manufacturing firms listed on the Indonesia Stock Exchange. This research employs agency theory. Agency theory and empirical research indicate that controlling shareholders and independent commissioners significantly impact related party transactions. This study is distinctive as it employs three models to identify the factors that affect related party transactions, encompassing related party receivables and related party loan transactions. This study further investigates the possibilities for tunnelling and propping in related party transactions through two more models. The second model seeks to determine the variables that affect transactions concerning related party receivables, whilst the third model strives to ascertain the variables that influence related party debt transactions. This research used a purposive sampling method. The sample was obtained using secondary sources, specifically audited financial statements. The research data was derived from audited financial statements, encompassing a sample of 302 manufacturing companies listed on the Indonesia Stock Exchange from 2014 to 2021, through a panel data methodology. A total of 1,520 financial statements were collected, of which only 1.336 delighted the designated sample criteria. Following data processing, the quantities of financial statements examined for model 1, model 2, and model 3 were 912, 776, and 728, respectively, subsequent to the trimming procedure. The findings indicate that the controlling shareholder exhibits a substantial influence on related party transactions. Concurrently, the independent board of commissioners puts no significant impact on transactions involving related parties. Furthermore, the findings indicate that the transactions involving receivables and debts among related parties conducted by the sample companies are influenced by institutional ownership, family ownership, foreign ownership, debt ratios, and earnings per share as control variables. In the context of tunnelling by controlling shareholders through related party receivable transactions, earnings per share serve as a control variable that affects these transactions. The transfer of assets for the opportunistic aims of controlling shareholders is purported to be a decision made by the shareholders involved in this transaction. Controlling ownership significantly influences propping by controlling shareholders via related party debt transactions. Furthermore, propping is typically executed to enhance corporate performance through an advantageous financing strategy, underpinned by all control variables in this analysis, including institutional ownership, management ownership, family ownership, foreign ownership, audit committee, debt level, and earnings per share. The findings of this study reveal the opportunistic behavior of controlling owners through tunneling and propping through related party transactions. By propping, controlling shareholders can engage in myopic behavior with a focus on short-term profits (Stein, 1989). The independent board of commissioners cannot fulfill its role in corporate governance due to the lack of adequate legal protection for minority investors, the prevalence of controlling ownership, information asymmetry, and the human tendency to avoid risk, demonstrate limited rationality, and consider personal interests (Eisenhardt, 1989). This study's results will probably to promote enhanced legal assistance for the protection of minority investors. Moreover, the findings of this study are anticipated to serve as a key indication for investment decisions aimed at risk mitigation.