Arıcılıkla ilgili 2000-2023 yılları arasındaki çalışmaların bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of studies on beekeeping between 2000 and 2023
- Tez No: 975208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYCAN MUTLU YAĞANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arıcılık, bibliyometrik analiz, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, kırsal kalkınma, Beekeeping, bibliometric analysis, sustainability, climate change, rural development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, 2000-2023 yılları arasında Web of Science veri tabanında yayımlanan arıcılık temalı bilimsel çalışmaların bibliyometrik analizi yapılarak literatürün mevcut durumunu kapsamlı biçimde değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada bibliyometrik analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Analiz kapsamında yayın sayıları, atıf ilişkileri, anahtar kelime eş görülmeleri, birlikte atıf ağları ve ortak yazarlık analizleri gibi bibliyometrik göstergeler incelenmiştir. Bulgular: Analiz sonuçları, arıcılık alanındaki bilimsel üretimin yıllar içerisinde istikrarlı bir artış gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca arıcılık araştırmalarının entomoloji, çevre bilimleri, tarım ve biyokimya gibi disiplinler arası bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Literatürde“sürdürülebilir arıcılık”,“bal üretimi”ve“iklim değişikliği”temalarının öne çıktığı, arıcılığın yalnızca tarımsal bir faaliyet değil, aynı zamanda ekosistem koruma ve kırsal kalkınma açısından stratejik bir araç olarak değerlendirildiği görülmüştür. Sonuç: Elde edilen bulgular, arıcılık alanında disiplinler arası işbirliklerinin önemini vurgulamakta ve gelecekteki araştırmalar için yönlendirici nitelikte ipuçları sunmaktadır. Çalışma, arıcılık araştırmalarının yalnızca tarımsal üretime değil, aynı zamanda ekosistem sürdürülebilirliği ve kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak stratejik bir alan olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to provide a comprehensive evaluation of the current state of the apiculture literature by conducting a bibliometric analysis of scientific publications indexed in the Web of Science database between 2000 and 2023. Method: A bibliometric approach was employed, examining indicators such as publication counts, citation relationships, keyword co-occurrences, co-citation networks, and co-authorship patterns. Findings: The results indicate that scientific production in the field of apiculture has steadily increased over time. The analysis further demonstrates that apiculture research possesses an interdisciplinary structure, spanning entomology, environmental sciences, agriculture, and biochemistry. Prominent themes include“sustainable beekeeping,”“honey production,”and“climate change.”Moreover, the findings highlight that apiculture functions not only as an agricultural practice but also as a strategic tool for ecosystem preservation and rural development. Results: The study underscores the increasing significance of interdisciplinary collaboration in apiculture research and offers valuable insights for future directions. It further emphasizes that apiculture contributes not only to agricultural productivity but also to ecological sustainability and rural development, thereby establishing itself as a strategic domain of scientific inquiry.