İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin uyum süreçlerine ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşleri
Opinions of classroom teachers on the adaptation process of primary school first grade students
  1. Tez No: 975310
  2. Yazar: HAYRİYE KARABULUT ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uyum, okula uyum, ilkokul, birinci sınıf, Adaptation, school adaptation, primary school, first grade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin okula uyum sürecinde yaşadıkları problemlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, problem durumu ve içeriğine uygun olarak nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırmanın katılımcıları, Şanlıurfa ili Siverek ilçesindeki devlet ilkokullarında fiilen birinci sınıf okutan altı sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmadaki katılımcılar, amaçlı örnekleme türlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmaya ilişkin veriler odak grup görüşmesi yoluyla elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma bulgularına göre okula uyum sürecinde öğretmen, aile ve öğrenci işbirliği ortaya çıkmaktadır. Bu durum okula uyum sürecinin üstün yönleri olarak ifade edilmektedir. Uyum haftası süresinin kısa olması sınırlılık olarak değerlendirilmektedir. Cinsiyetin ve çocukların kardeş sayısı ya da kardeş sahibi olup olmamalarının okula uyum konusunda bir etkisi olmadığı; sosyal yaşantının etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaş faktörünün okula uyumu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Anne ve babanın eğitimli olması, çocukların okul öncesi eğitimi alması gibi faktörler çocukların okula uyumunu kolaylaştırmaktadır. Okul öncesi eğitim alan çocukların okul kültürünü tanıması ile birlikte ortama daha kolay uyum sağladığı saptanmıştır. Ailenin sosyoekonomik düzeyinin iyi olması öğrencilerin okula uyum sürecini olumlu etkilediği görüşü ortaya çıkmıştır. Çocukların ilkokula başlamadan önce okul öncesi eğitim alma deneyiminin olması ve bilişsel, fiziksel ve sosyal yönden okula hazır olarak gelmesi okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Bu sebeple çocukların hazırbulunuşluklarını yeterli seviyeye getirmek için ailenin, çocuğun ve eğitimcilerin üzerine düşen sorumlulukları araştırmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the problems experienced by first grade students in the process of adaptation to school according to the opinions of classroom teachers. In the study, basic qualitative research approach, one of the qualitative research methods, was adopted in accordance with the problem situation and content. The participants of the study consisted of six classroom teachers who actually teach first grade in public primary schools in Siverek district of Şanlıurfa province. The participants in the study were determined by using criterion sampling method, one of the purposeful sampling types. The data related to the research were obtained through focus group interviews. The data obtained in the study were analysed by content analysis method. According to the findings of the study, teacher, family and student cooperation emerges in the school adaptation process. This situation is expressed as the superior aspects of the school adaptation process. The short duration of the adaptation week is considered as a limitation. It was concluded that gender and the number of siblings or whether children had siblings or not had no effect on school adaptation; social life was found to be effective. It was concluded that the age factor affects school adaptation. Factors such as parents being educated and children receiving pre-school education facilitate children's adaptation to school. It was determined that children who received pre-school education adapted to the environment more easily with the recognition of school culture. Good socioeconomic status of the family had a positive effect on the adaptation process of the students to school. Children's experience of receiving pre-school education before starting primary school and being cognitively, physically and socially ready for school will facilitate the school adaptation process. For this reason, it is recommended that families, children and educators should investigate their responsibilities in order to bring children's readiness to an adequate level.