Hicri 1303 tarihli Osmanlı Devlet Salnamesi'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of the State Yearbook of 1303 Hijri
  1. Tez No: 975319
  2. Yazar: SİBEL İNCE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAVUT ADLIĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Devlet Salnamesi, Yıllık, Teşkilat, İdari, Ottoman Empire, State Declaration, Organization, Annuel, Administrative
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İlk olarak Hicri 1263 / Miladi 1847 yılında çıkarılmaya başlanan devlet salnameleri, Osmanlı Devleti'nin idari teşkilatı, eğitim ve kültür hayatı başta olarak pek çok konuda değerli bilgiler içermektedir. Bu tez çalışmasında H. 1303 Tarihli Osmanlı Devlet Salnamesi'nin transkripsiyonu yapılmış ve içerdiği bilgiler bağlamında Osmanlı Devleti'nin bu tarihteki idari, askeri, sosyal, eğitim ve kültürel yapısı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Salname bu konular ve bu dönemle ilgili Osmanlı resmi makamlarınca hazırlanan önemli bilgiler sunmaktadır. Merkez teşkilatındaki tüm kurumlar ve buralarda görevli kişilerin isimleri, rütbeleri, kurumlarda yer alan meclisler ve üyeleri, ilmiye, askeri ve taşra teşkilatı, ülkede çıkarılan gazete ve mecmualar, Osmanlı ülkesinde görevli yabancı devlet temsilcileri, gayrimüslim teba temsilcileri, tüm ülkede bulunan eğitim kurumlarıyla ilgili bilgiler yer almaktadır. Salname ayrıca ülkedeki posta ve telgraf teşkilatı, kullanılan takvim gibi konularda veriler içermektedir. Kanuni Esasinin bütün maddleri de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Firstly, State Declarations, which started to be issued in Hijri 163 c.e 1847, contain valuable information on many subjects, especially the administrative organization of the Ottoman Empire, education and cultural life. In this thesis, the Ottoman State Yearbook dated 1303 H. was transcribed and the administrative, military, social, educational and cultural structure of the Ottoman State at that time was tried to be evaluated in the context of the information it contains. The yearbook provides important information prepared by the Ottoman official authorities regarding these issues and this period. It includes information on all institutions in the central organization and the names and ranks of the people working in these institutions, the assemblies and members in the institutions, the religious, military and provincial organizations, newspapers and magazines published in the country, foreign state representatives working in the Ottoman country, representatives of non-Muslim subjects, and educational institutions in the entire country. The yearbook also includes data on the postal and telegraph organizations in the country, the calendar used, etc. All articles of the Kanuni Esasi are also included.