Farklı diyetsel kırkbatıran/keten tohumu yağı oranlarının gökkuşağı alabalığı yavrularında büyüme ve yağ asidi metabolizmasına etkileri
Effects of different dietary paterson's curse/flaxseed oil ratios on growth and fatty acid metabolism in juvenile rainbow trout
  1. Tez No: 975326
  2. Yazar: WAHEEDULLAH MOHMAND
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Echium plantagineum, Linum usitatissimum, Büyüme, Yağ asidi profili, Gen ekspresyonu, Rainbow trout, Echium plantagineum, Linum usitatissimum, Growth, Fatty acid profile, Gene expression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Balık yemlerinde kullanılan bitkisel yağlar balık vücudunda özellikle eikozapentaenoik asit (20:5n-3; EPA) ve dokozahegzaenoik asit (22:6n-3; DHA) gibi n-3 uzun zincirli çoklu doymamış yağ asidi (LC-PUFA) miktarlarının büyük ölçüde düşmesine/azalmasına sebep olmaktadır. Gökkuşağı alabalığının da içinde bulunduğu tatlısu balıkları, bazı bitkisel yağlarda bol miktarda bulunan 18 karbonlu n-3 yağ asitlerini EPA ve DHA'ya dönüştürme kapasitesine sahiptir. Bu kapasite, yemlerde balık yağı kullanmadan da balıklarda belirli seviyelerde EPA ve DHA elde edilmesine imkân sağlamaktadır. Mevcut çalışmada 18 karbonlu n-3 yağ asitlerinden linolenik asit (18:3n-3; LNA) ve stearidonik asit (18:4n-3; SDA) bakımından zengin iki bitkisel yağ (sırasıyla keten tohumu yağı ve kırkbatıran tohumu yağı) gökkuşağı alabalığı yemlerinde faklı oranlarda kullanılmıştır. Bu diyetsel uygulamaların balıkların büyüme, yem değerlendirme ve yağ asidi metabolizmasını nasıl etkilediği tespit edilmiştir. Yöntem: Çalışmada, diyetsel protein (%50) ve yağ (%20) düzeyleri sabit tutularak balık yağı (BY) ile birlikte keten tohumu yağı (KTY) ve kırkbatıran tohumu yağlarını (KBTY) farklı oranlarda içeren beş farklı yem formüle edilmiştir (BY: %100 balık yağı; KTY: %100 keten tohumu yağı; KBTY: %100 kırkbatıran tohumu yağı; KBTY1: %33 kırkbatıran tohumu yağı, %67 keten tohumu yağı; KBTY2: %67 kırkbatıran tohumu yağı, %33 keten tohumu yağı). Besleme deneyi, yarı kapalı devre yetiştiricilik sistemine entegre edilmiş 30 L'lik tanklarda başlangıç ağırlıkları 2,6 g olan gökkuşağı alabalığı yavrularında 8 hafta süreyle yürütülmüştür. Her tanka 25 balık konulmuş ve çalışma 2 tekerrülü olarak gerçekleştirilmiştir. Balıklar günlük olarak canlı ağırlıklarının %3-4'ü kadar beslenmişlerdir. Deneme süresince su sıcaklığı 15±1 °C, çözünmüş oksijen >7 mg/L olacak şekilde sabit tutulmuştur. Bulgular: Deneme sonunda balıklar vücut ağırlıklarını 5,1-6 katına çıkarmışlardır. Diyetsel uygulamalar büyümeyi önemli derecede etkilemiştir (p<0,05). KTY yemi ile beslenen balıklar diğer yemlerle beslenenlerden önemli derecede düşük büyüme göstermişler, yem değerlendirme katsayısı ise deneysel gruplar arasında önemli bir değişiklik göstermemiştir. Tüm vücut yağ asidi profilleri deneysel uygulamalardan önemli derecede etkilenmiştir (p<0,05). BY grubunda EPA ve DHA gibi n-3 LC-PUFA miktarı daha yüksek bulunurken, yemdeki KTY'nın artışının balıklarda LNA oranını, KBTY artışının ise SDA oranını arttırdığı görülmüştür. Bununla birlikte gerek KTY ve KBTY, gerekse bu iki yağın farklı oranlarda karışımı ile beslenen balıklarda dikkate değer seviyelerde EPA ve DHA gözlenmiştir. Aynı zamanda, hepatik elongaz ve desatüraz gen ekspresyonlarının bitkisel yağlarla beslenen balıklarda, BY ile beslenen gruba göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Erzurum ilinde doğal olarak yetişen kırkbatıran bitkisinden elde edilecek KBTY'nın gökkuşağı alabalığı yavrularında büyümeyi olumsuz etkilemediği, elongasyon ve desaturayon sayesinde EPA ve DHA'nın belli derece korunmasını sağladığı görülmektedir. Dolayısıyla KBTY, gökkuşağı alabalığı balık yemleri için önemli bir potansiyel vaat etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The replacement of fish oil with plant-derived oils in aquafeeds often results in a significant reduction in the levels of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs), particularly eicosapentaenoic acid (20:5n-3; EPA) and docosahexaenoic acid (22:6n-3; DHA), within fish tissues. Freshwater species such as rainbow trout possess the enzymatic capacity to bioconvert 18C n-3 fatty acids, which are abundant in certain vegetable oils, into EPA and DHA. This metabolic capacity allows for the maintenance of appreciable levels of these essential fatty acids in fish even in the absence of dietary fish oil. In this study, two plant oils rich in 18-carbon n-3 fatty acids—flax seed oil, abundant in linolenic acid (18:3n-3; LNA), and paterson's curse seed oil, rich in stearidonic acid (18:4n-3; SDA)—were incorporated at varying proportions into rainbow trout diets. The effects of these dietary interventions on growth performance, feed utilization efficiency, and fatty acid metabolism were subsequently evaluated. Method: Five experimental diets were formulated with constant levels of crude protein (50%) and lipid (20%), incorporating fish oil (BY), flaxseed oil (KTY), and Paterson's curse seed oil (KBTY) in different ratios (BY: 100% fish oil; KTY: 100% flaxseed oil; KBTY: 100% paterson's curse seed oil; KBTY1: 33% paterson's curse seed oil and 67% flaxseed oil; KBTY2: 67% paterson's curse seed oil and 33% flaxseed oil). The feeding trial was conducted over an 8-week period using rainbow trout fry (initial weight: 2.6 g) reared in 30 L tanks integrated into a semi-recirculating aquaculture system. Each tank was stocked with 25 fish, and treatments were applied in duplicate. Fish were fed daily at a ration corresponding to 3–4% of their live body weight. Throughout the experimental period, water temperature was maintained at 15 ± 1 °C, and dissolved oxygen concentrations were kept above 7 mg/L. Findings: At the end of the trial, rainbow trout exhibited a 5.1–6-fold increase in body weight. Growth performance was significantly influenced by dietary treatments (p<0.05). Fish fed the flaxseed oil (KTY) diet significantly lower growth compared to the other dietary groups, although feed conversion ratio remained unaffected across treatments. Whole-body fatty acid composition was significantly modulated by dietary lipid sources (p<0.05). The fish oil group retained higher levels of n-3 LC-PUFAs, particularly EPA and DHA, whereas increasing dietary KTY resulted in elevated LNA level in fish, and higher KBTY inclusion enhanced SDA concentrations. On the other hand, appreciable amounts of EPA and DHA were still detected in fish fed KTY, KBTY, or their combinations. Moreover, hepatic expression levels of elongase and desaturase genes were significantly upregulated in fish receiving plant oil-based diets compared to those fed BY. Results: The findings indicate that KBTY from Paterson's curse, naturally grown in Erzurum province, did not impair growth performance in rainbow trout fry and contributed to the partial retention of EPA and DHA through elongation and desaturation pathways. Accordingly, KBTY emerges as a promising alternative lipid source for rainbow trout feeds.