Ortaöğretim coğrafya derslerinde multimedya araçlarının öğrencilerin derse karşı tutumuna etkisi ve öğretmen görüşleri
The effect of multimedia tools on students' attitudes toward geography lessons in secondary education and teachers' opinions
  1. Tez No: 975336
  2. Yazar: SEVGİ ÖZKAN DALGIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALMAN ÖZÜPEKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Eğitimi, Multimedya Araçları, Öğrenci Tutumu, Eğitim Teknolojileri, Geography Education, Multimedia Tools, Student Attitudes, Educational Technologies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim coğrafya dersi öğretiminde multimedya (çoklu ortam) araçlarının öğrencilerin derse karşı tutumlarına etkisi incelenmiş ve bu bağlamda öğretmen görüşlerine de başvurulmuştur. Araştırma, Diyarbakır il merkezinde yer alan farklı türlerdeki resmi ve özel liselerde öğrenim gören 9. sınıf öğrencileriyle yürütülmüş; çoklu ortam araçlarının kullanıldığı deney grubu ile geleneksel yöntemlerin uygulandığı kontrol gruplarına ön test ve son test uygulanarak nicel bir değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda multimedya araçlarının öğrencilerin derse yönelik tutumlarını anlamlı düzeyde olumlu etkilediği belirlenmiştir. Araştırma bulguları, multimedya araçlarının özellikle coğrafya gibi görsel unsurların ön planda olduğu derslerde öğrencilerin ilgisini artırdığını, öğrenme sürecini kalıcı ve anlamlı hale getirdiğini ortaya koymaktadır. Görsel ve işitsel materyallerle desteklenen ders içerikleri; bilgiye erişimi kolaylaştırmakta, sınıf içi etkileşimi artırmakta, dikkat toplamayı kolaylaştırmakta ve karmaşık kavramların anlaşılmasını desteklemektedir. Bu yönüyle, multimedya araçlarının doğru ve dengeli kullanımıyla eğitim sürecinin niteliği artmakta, öğrencilerin motivasyonları yükselmekte ve derse yönelik olumlu tutumlar gelişmektedir. Öğretmenlerle yapılan görüşmeler ise, multimedya araçlarının eğitimde etkin şekilde kullanılması gerektiği yönünde güçlü bir fikir birliğinin oluştuğunu göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışma, eğitimin dijital dönüşüm sürecinde multimedya araçlarının rolüne dair somut kanıtlar sunmakta; bu araçların pedagojik ilkelere uygun şekilde ve bilinçli olarak entegre edilmesinin, özellikle coğrafya gibi disiplinlerde hem öğretim sürecini zenginleştireceğini hem de öğrencilerin akademik ve duyuşsal gelişimlerini olumlu yönde destekleyeceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of multimedia tools on students' attitudes toward geography lessons in secondary education and includes insights from teachers. The research was conducted with 9th-grade students from various public and private high schools located in the city center of Diyarbakır. A quantitative approach was employed, using a pre-test/post-test design to compare an experimental group exposed to multimedia tools with a control group taught using traditional methods. The findings indicate that the use of multimedia tools significantly improves students' attitudes toward geography lessons. The results demonstrate that multimedia tools, particularly in visually intensive subjects like geography, enhance student engagement and contribute to more meaningful and lasting learning experiences. Lessons enriched with visual and auditory materials facilitate access to information, increase classroom interaction, aid in maintaining attention, and support the comprehension of complex concepts. When used appropriately and in balance, multimedia tools improve the quality of the educational process, boost student motivation, and foster positive attitudes toward the subject. Interviews with teachers revealed a strong consensus on the necessity of effectively integrating multimedia tools into education. In conclusion, this study provides concrete evidence of the role of multimedia tools in the digital transformation of education. It emphasizes that their conscious and pedagogically sound integration—especially in disciplines like geography—can enrich the teaching process and positively support both the academic and affective development of students.