Ortaöğretim coğrafya derslerinde işbirlikli öğrenme yönteminin kullanılması
Using coopartive learning in high school geograpy courses
- Tez No: 160541
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMALETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, İşbirlikîi Öğrenme, Öğretim Yöntemleri, Teaching Geography, Cooperative Learning, Learning Methods Number of
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Bu araştırma, orta öğretim birinci (lise 1.) sımf Coğrafya dersi müfredat programında yer alan İklim Bilgisi ünitesinin öğretilmesinde, işbirlikîi öğrenme yönteminin öğrenci başarısı üzerinde etkili olup olmadığım saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen modelinde gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen ölçme aracı, Mamak îmam Hatip Lisesi 1. sınıflarından biri kontrol grubu diğeri deney gurubu olmak üzere, iki sınıfta uygulanmıştır, (n = 36) Araştırmada veri toplama aracı olarak söz konusu üniteye ait konulardan oluşan, 40 sorulu basan testi kullanılmıştır. Ölçme aracından elde edilen, araştırmanın alt problemlerine ait istatistiksel analiz için, SPSS (Statistical Package for the Sciences) paket programından faydalanılmış ve iki değişken arasında anlamlı farkın bulunup bulunmadığına ilişkin t-testi kullanılmıştır. Her birine farklı öğretim yaklaşımın uygulandığı deney ve kontrol grubunun, deney öncesi ve deney sonrası öntest ve sontest toplam basan puanlan arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Buna göre işbirlikîi öğrenme yönteminin öğrenci başarası yönünden, geleneksel öğretim yöntemleri (anlatım, sora-cevap ve bireysel çalışma)'ne göre daha etkin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, öğretmen merkezli geleneksel öğretim yakîaşımlannın öğretimde kullanılması yerine, öğrenci merkezli işbirlikîi öğrenme yaklaşımının kullanılması daha verimli sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bilim Kodıs:
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to identify the effects of cooperative learning on the success of the first year high school students studying climate topic in Geography lessons. This research has been conducted with the experimental modeling of pre-test and last-test control group. Developed measurement tools have been applied on two classes, n=36, of Ankara Mamak İmam Hatip high school. One of the classes is chosen as a control group and the other is chosen as an experimental group. In this study, the success test that consists of forty questions chosen from the topics of the mentioned lecture is applied. In the statistical analysis that is provided from sup- problems of the SPSS (Statistical Package for the Sciences) software and the also the t-test are used in order to find whether there is meaningful difference between the two variable, control and experimental groups. Different educational methods are applied on each experimental and control groups, so that a meaningful difference is taken from pre-test and last-test grading of before and after experimental results. Therefore, we state that, by means of student success, cooperative learning is more effective with respect to conventional learning methods. As a conclusion the student centered cooperative learning approaches and in better results when applied in stead of teacher centered learning approaches. Science Cod©: