Katkılı ve katkısız Cu-Al-Mn şekil hafızalı alaşımların radyasyon zırhlama özelliklerinin araştırılması
Investigation of the radiation shielding properties of doped and undoped Cu-Al-Mn shape memory alloys
  1. Tez No: 975557
  2. Yazar: MUHAMMET EMRE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alaşımlar, Radyasyon, Radyasyondan korunma, Alloys, Radiation, Radiation-protection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı radyasyon zırhlamada kullanılabilirlik açısından farklı oranlarda katkılı ve katkısız Cu-Al-Mn şekil hafızalı alaşımların Phy-X/PSD yazılımı yardımı ile teorik hesaplamaları yapılmış ve radyasyon zırh malzemesi olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Her bir alaşım için; MAC, LAC, HVL, MFP, Zeff, Neff ve Ceff parametreleri incelenmiştir. Bu parametrelerden CALM7 kodlu alaşım için etkin elektron sayısı (Neff) değeri haricindekiler radyasyon zırhlama konusunda olumlu sonuçlar vermiştir. Ayrıca yaygın kullanılan beton çeşitleri ve kurşun içinde bu parametreler hesaplanmış ve Cu-Al-Mn alaşımları ile radyasyon zırhlama ve malzeme özellikleri bakımından genel olarak karşılaştırılmıştır. Çalışma kapsamında şekil hafızalı Cu-Al-Mn alaşımlarının beton türlerine göre daha iyi soğurucu özellik gösterdiği; kurşun ile malzeme özellikleri, kullanışlılık ve toksiklik bakımından kıyaslanabilir olduğu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak tez amacı kapsamında incelenen Cu-Al-Mn alaşımlarından CALM7 kodu ile ifade edilen alaşımın yoğunluğunun diğer alaşımlardan ve beton türlerinden büyük olduğu, radyasyon soğurmada daha iyi teorik sonuçlar verdiği ve nükleer yapıda radyasyon zırhlama malzemesi olarak değerlendirilebileceği ve taşıdığı şekil hafızalı alaşım etiketi ile bu konuda farklı fiziksel veya kimyasal avantajlar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to theoretically evaluate, with the aid of the Phy-X/PSD software, the radiation shielding capabilities of doped and undoped Cu-Al-Mn shape memory alloys (SMAs) with varying compositions, in terms of their applicability as radiation shielding materials. For each alloy, the following parameters were analyzed: MAC, LAC, HVL, MFP, Zeff, Neff, Ceff. All parameters yielded favorable results for radiation shielding, except for the effective electron density (Neff) in the alloy coded CALM7. Additionally, these parameters were calculated for commonly used types of concrete and lead, and a general comparison was made with the Cu-Al-Mn alloys in terms of radiation shielding and material properties. Within the scope of the study, Cu-Al-Mn shape memory alloys demonstrated superior absorption properties compared to concrete types, and were found to be comparable to lead in terms of material properties, usability, and toxicity. As a result, among the Cu-Al-Mn alloys examined for the purposes of this thesis, the alloy designated as CALM7 was found to have a higher density than other alloys and concrete types, and to yield better theoretical outcomes in radiation absorption. It is therefore considered that this alloy may be suitable for use as a radiation shielding material in nuclear structures. Moreover, its classification as a shape memory alloy may provide additional physical or chemical advantages in this context.