Sürdürülebilirlik kriterlerinin gayrimenkul değerleme ve yatırım kararlarına etkisi:İsveç ve Türkiye karşılaştırması
The impact of sustainability criteria on valuation and investment decision: a comparative study of sweden and Türkiye
- Tez No: 975558
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER GÜLER, PROF. DR. MURAT ÇETİNKAYA, DOÇ. DR. HAYRİ ULVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Değerleme, Gayrimenkul değerleme, Mimari, Sertifikasyon kriterleri, Sürdürülebilirlik endeksi, İsveç, Şehir planlama, Valuation, Real estate valuation, Architectural, Certification criteria, Sustainability index, Sweden
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Taşınmaz Geliştirme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Taşınmaz Değerleme ve Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilirlik, günümüzde gayrimenkul sektöründe yalnızca çevresel bir yaklaşım olmanın ötesine geçerek, ekonomik ve stratejik bir yatırım kriteri hâline gelmiştir. Özellikle yeşil bina uygulamaları; enerji verimliliği, doğal kaynakların korunması, kullanıcı sağlığına duyarlılık ve düşük işletme maliyetleri gibi unsurlar sayesinde hem kamu politikalarında hem de özel sektör yatırımlarında öncelikli hâle gelmektedir. Bu bağlamda, sürdürülebilir gayrimenkul yatırımları, yalnızca çevre dostu bir imaj oluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda uzun vadeli değer artışı ve pazarda rekabet avantajı sağlamaktadır. Bu tez çalışması, sürdürülebilir gayrimenkul yatırımlarını yönlendiren temel dinamikleri Türkiye ve İsveç örnekleri üzerinden analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, yatırımcıların sürdürülebilirlik odaklı yatırımlara yönelmesinde etkili olan bireysel motivasyonlar, piyasa eğilimleri, yasal düzenlemeler, sürdürülebilir yapı sertifikalarının bilinirliği ve bu binaların ekonomik getirileri gibi faktörler değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yöntemiyle yatırımcı tutumları ve algıları derinlemesine incelenmiş; nicel veriler aracılığıyla farklı sertifikalara sahip yeşil mülklerin kira getirisi, değer artışı ve boşluk (vacancy) süreleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular hem Türkiye'de hem de İsveç'te faaliyet gösteren yatırımcıların, sürdürülebilir binaları özellikle pazarlanabilirlikleri, düşük işletme giderleri ve değer koruma potansiyelleri nedeniyle tercih ettiklerini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, yeşil gayrimenkul yatırımlarının, geleneksel yatırım anlayışına kıyasla daha uzun vadeli ve dirençli bir strateji sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma, sürdürülebilirlik ilkelerinin yatırım kararlarına entegrasyonuna ilişkin literatüre katkı sağlamayı ve farklı ülke örnekleri üzerinden kıyaslama yaparak uygulayıcılara yol göstermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Sustainability has evolved beyond being merely an environmental concern in the real estate sector and has become a significant economic and strategic investment criterion. Green building practices, in particular—through features such as energy efficiency, conservation of natural resources, sensitivity to occupant health, and low operational costs—have gained prominence in both public policies and private sector investment strategies. In this context, sustainable real estate investments not only contribute to an environmentally responsible image but also offer long-term value appreciation and a competitive market advantage. This thesis aims to analyze the key dynamics that drive sustainable real estate investments through a comparative case study of Turkey and Sweden. The research investigates various factors influencing investors' orientation towards sustainability-focused investments, including personal motivations, market trends, regulatory frameworks, awareness of green building certifications, and the economic returns of such properties. Qualitative methods were employed to explore investor attitudes and perceptions in depth, while quantitative data were used to assess rental income, value appreciation, and vacancy durations of certified green properties. Findings reveal that investors operating in both Turkey and Sweden prefer sustainable buildings primarily due to their marketability, low operating costs, and potential for value preservation. Accordingly, it is concluded that green real estate investments offer a more resilient and long-term strategy compared to traditional investment approaches. This study aims to contribute to the literature on integrating sustainability principles into investment decision-making and to provide comparative insights for practitioners through country-specific examples.