İş yaşam dengesinin iş performansına etkisinde iş yeri mutluluğu ve işle bütünleşmenin rolü: Hemşireler üzerine bir araştırma
The role of workplace happiness and work engagement in the effect of work-life balance on job performance: A study on nurses
  1. Tez No: 975597
  2. Yazar: ŞÜKRÜ BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM DERYA YEŞİLTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Yaşam Dengesi, İş Yeri Mutluluğu, İşle Bütünleşme, İş Performansı, Hemşireler, Work Life Balance, Workplace Happiness, Work Engagement, Job Performance, Nurses
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık sektöründe yüksek özveriyle görev yapan hemşirelerin iş yaşam dengesi algılarının iş yeri mutluluğu ve işle bütünleşme seviyeleri aracılığıyla iş performansları üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla çok boyutlu bir model çerçevesinde bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Türkiye'de Osmaniye ilindeki bir kamu hastanesinde görev yapan 531 hemşireden kolayda örnekleme yöntemiyle veri toplanarak SPSS 24 ve AMOS 24 programları kullanılarak betimsel istatistikler, güvenilirlik testleri, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi gerçekleştirilmiştir. Modelde, iş yaşam dengesi“yaşamın işe olumsuz etkisi”ve“işin yaşama olumlu etkisi”boyutlarıyla ele alınmıştır. Bulgular, yaşamın işe olumsuz etkisinin iş yeri mutluluğu ve işle bütünleşme üzerinde anlamlı ve olumsuz bir etkiye sahip olduğunu gösterirken, bu etkinin iş performansı üzerinde yalnızca dolaylı ve olumsuz bir yansıması olduğunu göstermiştir. İşin yaşama olumlu etkisi ise iş yeri mutluluğu üzerinde pozitif ve anlamlı bir etki yaratırken, işle bütünleşme ve iş performansı üzerindeki doğrudan etkileri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamasına rağmen iş yeri mutluluğu ve işle bütünleşme aracılığıyla dolaylı yoldan iş performansını olumlu etkilediği belirlenmiştir. Ek olarak hemşirelerin iş yeri mutluluklarının işle bütünleşme ve iş performansı üzerinde; işle bütünleşmenin ise doğrudan iş performansı üzerinde anlamlı ve olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar, iş yaşam dengesinin iş performansını doğrudan etkilemediğini ancak iş yeri mutluluğu ve işle bütünleşme yoluyla dolaylı biçimde etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted within the framework of a multidimensional model to investigate the effect of nurses' work-life balance perceptions on job performance through workplace happiness and work engagement. The research sample consisted of 531 nurses working in a public hospital located in province Osmaniye of Türkiye. Data were collected using the convenience sampling method and analyzed using SPSS 24 and AMOS 24 software packages. Descriptive statistics, reliability analyses, confirmatory factor analysis (CFA) and structural equation modeling (SEM) techniques were used. Work-life balance was operationalized through two sub-dimensions:“negative impact of life on work”and“positive impact of work on life”. The findings revealed that the negative impact of life on work had a significant and negative effect on both workplace happiness and work engagement, and its effect on work performance was only indirect and negative. In contrast, the positive impact of work on life had a statistically significant and positive effect on workplace happiness. Although its direct effects on work engagement and work performance were not statistically significant, it indirectly contributed positively to work performance through its effects on workplace happiness and work engagement. Furthermore, it was found that workplace happiness had a significant and positive effect on work engagement and work performance, whereas work engagement had a direct and significant positive effect on work performance. Overall, the results suggest that work-life balance does not directly affect work performance but rather exerts an indirect effect through variables such as workplace happiness and work engagement.