Çocuk yoğun bakım ünitesi ve çocuk acil servisinde sıvı yükleme tedavisi verilen hastalarda perfüzyon indeksi/pleth değişkenlik indeksi değerlendirilmesi
Çocuk yoğun bakim ünitesi ve çocuk acil servisinde sivi yükleme tedavisi verilen hastalarda perfüzyon i̇ndeksi/pleth değişkenlik i̇ndeksi değerlendirilmesi
- Tez No: 975824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE FİLİZ YETİMAKMAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Perfüzyon indeksi, pleth değişkenlik indeksi, hemodinami, şok, noninvaziv hemodinami, Perfusion index, pleth variability index, hemodynamics, shock, noninvasive hemodynamics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kritik hasta çocuklarda intravenöz (IV) sıvı yükleme tedavisine verilen yanıtın değerlendirilmesi, sıvı yükleme tedavisinin etkinliğinin belirlenmesi ve sıvı yönetiminin optimize edilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, çocuk yoğun bakım ünitesinde ve çocuk acil servisinde yatan hastalarda noninvaziv yöntemlerle ölçülen perfüzyon indeksi (PI) ve pleth değişkenlik indeksi (PVI) parametrelerinin sıvı yanıtlılığını belirlemedeki etkinliğini farklı tanı grupları ve sıvı yükleme endikasyonları kapsamında karşılaştırmalı olarak incelemektir. Hasta ve Yöntemler: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi ve Çocuk Acil Servisinde gerçekleştiririlmiştir. 28 gün-18 yaş arası hasta grubunda sıvı yükleme tedavisi öncesi ve sonrası PI ve PVI değerleri kayıt altına alındı. Hastalar, sıvı yükleme endikasyonları, sıvı miktarı, süresine göre gruplandırıldı. Massimo SET® Pulse Oksimetri ile ölçülen PI ve PVI değerleri, yatakbaşı Philips monitörle ölçülen PI, diğer hemodinamik parametrelerle birlikte kaydedildi. Akut veya kronik kardiyak disfonksiyonu olan hastalar karşılaştırma dışı tutulmuş, sıvıya yanıtsız şok bulguları olan hastalarda rutin olarak yapılan kardiyak usg veya ekokardiyografi verileri incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 107 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaşlarının medyanı 60 ay, ağırlıklarının medyanı 17 kg olarak saptanmıştır. Sıvı yüklemesi sonrası tüm hasta grubunda PVI değerlerinde anlamlı azalma (p<0,001), KTA'da anlamlı azalma görülürken (p=0,022), sistolik, diyastolik ve ortalama arter basınçlarında anlamlı fark saptanmamıştır. Santral venöz basınç (CVP) değerlerinde ise sıvı yüklemesi sonrası anlamlı artış belirlenmiştir (p<0,001). Alt grup analizlerinde, hipovolemi ve sepsis grubunda PVI'de belirgin azalma saptanmıştır ancak gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. PVI ve CVP yüzde değişimleri arasında negatif korelasyon (r=–0,417; p=0,043) bulunmuştur. Sonuç: Elde edilen bulgular, sıvı yüklemesi sonrasında PVI'deki azalmanın ön yük artışı ve periferik perfüzyonun iyileşmesiyle ilişkili olduğunu göstermektedir. PVI'ın monitörize edilmesi çocuk hastalarda sıvı yanıtlılığını invaziv ölçüm gerektirmeden izleme açısından değerli olabilir. Bu parametrelerin pediatrik popülasyonda farklı yaş grupları ve klinik durumlarda doğrulanması için daha geniş, çok merkezli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluating the response to intravenous (IV) fluid loading therapy in critically ill children is important for determining the effectiveness of fluid loading therapy and optimizing fluid management. The aim of this study is to comparatively examine the effectiveness of perfusion index (PI) and pleth variability index (PVI) parameters, measured by noninvasive methods, in determining fluid responsiveness in patients admitted to the pediatric intensive care unit and pediatric emergency department, within the scope of different diagnostic groups and fluid loading indications. Materials and Methods: The study was conducted at the Pediatric Intensive Care Unit and Pediatric Emergency Department of Marmara University Pendik Education and Research Hospital. PI and PVI values were recorded before and after fluid loading therapy in a group of patients aged 28 days to 18 years. Patients were grouped according to fluid loading indications, fluid volume, and duration. PI and PVI values measured with Massimo SET® Pulse Oximetry, PI measured with bedside Philips monitors, and other hemodynamic parameters were recorded. Patients with acute or chronic cardiac dysfunction were excluded from comparison, and cardiac ultrasound or echocardiography data routinely performed in patients with fluid-refractory shock findings were reviewed. Results: A total of 107 patients were included in the study. The median age of the patients was 60 months, and the median weight was 17 kg. After fluid loading, a significant decrease in PVI values (p<0.001) and a significant decrease in KTA (p=0.022) were observed in the entire patient group, while no significant difference was found in systolic, diastolic, and mean arterial pressures. A significant increase in central venous pressure (CVP) values was determined after fluid loading (p< 0.001). In subgroup analyses, a marked decrease in PVI was detected in the hypovolemia and sepsis groups, but the difference between the groups was not statistically significant. A negative correlation (r=–0.417; p=0.043) was found between PVI and CVP percentage changes. Conclusion: The findings obtained indicate that the decrease in PVI following fluid loading is associated with an increase in preload and improved peripheral perfusion. Monitoring PVI may be valuable in pediatric patients for assessing fluid responsiveness without the need for invasive measurements. Larger, multicenter prospective studies are needed to validate these parameters in different age groups and clinical conditions within the pediatric population.