İnşaat sektöründe yaşanan anlaşmazlıkların nedenleri üzerine bir alan araştırması
A field study on the causes of disputes in the construction industry
- Tez No: 975957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anlaşmazlık Nedenleri, İnşaat Sektörü, Proje Yönetimi, Yargı, Çözüm, Causes of Disputes, Construction Industry, Project Management, Judiciary, Resolution
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Her aşaması titizlik ve yoğun emek gerektiren inşaat sektörü, teknolojik gelişmeler ile ülke ekonomisinde giderek daha büyük bir yer edinmektedir. Ancak sektördeki bu gelişim ve farklı disiplinlerin bir arada çalışması, anlaşmazlıkları da beraberinde getirmektedir. Anlaşmazlıklar, yalnızca projelerin başarısını olumsuz etkilemekle kalmayıp aynı zamanda yargı sistemine ek yük getirmekte ve toplum ile bireyler açısından maddi/manevi kayıplara neden olabilmektedir. Bu bağlamda, Türkiye'de inşaat sektörüne ilişkin anlaşmazlıkların sistematik biçimde araştırılması, sektörün daha etkin ve verimli yönetilmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, inşaat projelerinde yaşanan anlaşmazlıkların temel nedenlerini ortaya koymak ve çözüm yollarına ilişkin öneriler sunmaktır. Araştırma kapsamında, Türkiye'de inşaat projelerinde görev almış ve uyuşmazlık süreçlerinde doğrudan rol oynamış yedi meslek grubuna (mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi, hukuk danışmanı/avukat, tekniker ve müteahhit) yönelik anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Toplamda 469 geçerli anket verisi elde edilmiştir. Verilerin güvenilirliği Cronbach Alfa katsayısı ile test edilmiş; ardından tanımlayıcı istatistikler doğrultusunda verilerin parametrik özellik göstermediği belirlenmiş; bu nedenle analizler parametrik olmayan Mann-Whitney U testi ile Kruskal-Wallis H testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, anlaşmazlıkların temel nedenleri belirlenmiş; bu sorunların önlenebilmesi adına alınabilecek önlemler tartışılarak, gelecek çalışmalara yol gösterici olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The construction industry, which requires meticulous attention and intensive labor at every stage, is gaining an increasingly significant role in the national economy due to technological advancements. However, the evolution of the industry and the multidisciplinary collaboration cause the rise of disputes. The disputes not only hinder the successful completion of projects but also place additional strain on the judicial system and can result in material/moral losses for society and individuals. In this context, systematically examining disputes in the Turkish construction industry can contribute to more effective and efficient project and sector management. The primary purpose of this study is to identify the fundamental causes of disputes in construction projects and to propose potential solutions. In this context, a survey was conducted involving seven professional groups (architects, civil engineers, mechanical engineers, electrical and electronics engineers, legal advisors/lawyers, technicians, and contractors), who have participated in construction projects in Türkiye and played a direct role in dispute processes. A total of 469 valid survey responses were collected. The reliability of the data was tested using Cronbach's alpha coefficient. Since the data did not exhibit parametric characteristics based on descriptive statistical analysis, non-parametric tests, namely the Mann-Whitney U test and the Kruskal-Wallis H test, were employed. Based on the results, the root causes of disputes were identified, and measures for their prevention were discussed, aiming to provide guidance for future research.