Farklı içerikteki oral çalkalama solüsyonlarının antimikrobiyal ve sitotoksik özelliklerinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the antimicrobial and cytotoxic properties of oral rinse solutions with different compositions
- Tez No: 976063
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA İLERİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal, Derin Ötektik Çözücü, Klorheksidin, Propolis, ZIF-8, Antimicrobial, Chlorhexidine, Deep Eutectic Solvent, Propolis, ZIF-8
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; klorheksidin (CHX), propolis (P), metal organik çerçeve (ZIF-8) ve derin ötektik çözücü (ZIF-8-P-DES) içerikli oral çalkalama solüsyonlarının çürük oluşumunda etkili olan S. mutans ve L. acidophilus bakterileri üzerine antimikrobiyal ve insan dişeti fibroblast hücreleri (HGF-1) üzerine sitotoksik etkilerinin in vitro olarak karşılaştırılmasıdır. Beş farklı solüsyon formüle edilerek FTIR, SEM, EDX, XRD, TGA analizleri karakterize edilmiş, antimikrobiyal aktivite değerlendirmesi için sıvı mikrodilüsyon, sitotoksisite için MTT testi kullanılmıştır. Testler sonrası elde edilen veriler ANOVA, Tukey HSD ve Mann–Whitney U testleri ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. CHX, hem S. mutans hem de L. acidophilus üzerinde en düşük minimum inhibitör konsantrasyon ve minimum bakterisidal konsantrasyon değerleri ile en güçlü antimikrobiyal ajan olarak bulunmuştur. Propolis, S. mutans üzerinde sınırlı antibakteriyel etki göstermesine rağmen L. acidophilus'a karşı daha belirgin inhibisyon sağlamıştır. ZIF-8, tek başına orta düzeyde antibakteriyel aktivite göstermiş, ancak Propolis ile kombine edildiğinde (ZIF-8-P) daha düşük konsantrasyonlarda daha yüksek etkinlik sağlamıştır. Hücre canlılığı yönünden propolis en yüksek biyouyumluluğu göstermiş, CHX orta düzey sitotoksisite sergilemiştir. ZIF-8-P-DES hücreler üzerinde en yüksek sitotoksisiteyi göstermiştir. Bunu sırasıyla ZIF-8-P ve ZIF-8 izlemiştir. CHX altın standart etkinlikte olsa da sitotoksisite kısıtı klinik kullanımı sınırlayabilmektedir. ZIF-8 tabanlı ve propolisle modifiye edilmiş formülasyonlar, etkinlik-güvenlik dengesi açısından klinik potansiyel taşımakta ve CHX'in sınırlılıklarını azaltabilecek adaylar olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare in vitro antimicrobial effects of oral rinse solutions containing chlorhexidine (CHX), propolis (P), the metal–organic framework (ZIF-8), and a deep eutectic solvent (DES) against S. mutans and L. acidophilus, which play key roles in caries formation, as well as to evaluate their cytotoxic effects on human gingival fibroblast cells (HGF-1). Five different solutions were formulated and characterized using FTIR, SEM, EDX, XRD, and TGA analyses. Antimicrobial activity was evaluated using the broth microdilution method, and cytotoxicity was assessed with the MTT assay. The obtained data were analyzed with a ANOVA, Tukey HSD and Mann–Whitney U tests. CHX was found to be the strongest antimicrobial agent, showing the lowest minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration values against both S. mutans and L. acidophilus. Propolis demonstrated limited antibacterial activity against S. mutans but showed more pronounced inhibition of L. acidophilus. ZIF-8 alone exhibited moderate antibacterial activity, but when combined with Propolis (ZIF-8-P), it provided higher efficacy at lower concentrations. In terms of cell viability, propolis showed the highest biocompatibility, while CHX exhibited moderate cytotoxicity. ZIF-8-P-DES formulation showed the highest cytotoxicity on cells, followed by ZIF-8-P and ZIF-8. Although CHX remains the gold standard in efficacy, its cytotoxicity may limit its clinical use. ZIF-8-based formulations modified with propolis have clinical potential in balancing efficacy and safety, and they stand out as candidates that may overcome the limitations of CHX.