Investigating English language teachers' integration of artificial intelligence into classroom assessment: The case of Şanliurfa province
İngilizce öğretmenlerinin yapay zekayı sınıf değerlendirmesine entegre etmelerinin incelenmesi: Şanlıurfa ili örneği
  1. Tez No: 976084
  2. Yazar: KÜBRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİT KILIÇKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ELT, Yapay zeka, Öğretmen görüşleri, ELT, Artificial intelligence, Teacher opinions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Dil öğretimi birçok bileşenden oluşur, bunlardan biri sınıf içi değerlendirmesidir. Teknoloji yıllar içinde gelişirken, dil değerlendirmesi de gelişmiştir. Yapay zekanın (YZ) gelişmesiyle, dil değerlendirmesine entegrasyonu kaçınılmaz hale gelmiştir. Değerlendirme öğretmenlerce yapıldığı için, YZ araçlarının entegrasyonuyla ilgili algılarının incelenmesi önemlidir. Bu çalışma, yabancı dil olarak İngilizce öğretmenlerinin YZ araçlarının sınıf içi değerlendirmeye entegrasyonuyla ilgili algılarını, deneyimledikleri faydaları, karşılaştıkları zorlukları ve ihtiyaçlarını incelemektedir. Bu çalışma, geniş ve derinlemesine verileri elde etmek için karma yöntem araştırma tasarımını kullanmıştır. 52 Türk İngilizce öğretmenine uygulanan anketin verileri Likert ölçeği maddeleri,“uygun olan tüm seçenekleri seçin”ve açık uçlu sorulardan toplandı. Ortaya çıkan nicel veriler SPSS 30 kullanılarak betimsel analiz edilirken, nitel veriler tematik analiz edildi. Bulguları zenginleştirmek için 7 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapıldı ve tematik analiz edildi. Öğretmenlerinin çoğunun değerlendirmede YZ araçlarını çeşitli sıklıklarla kullandığı ancak hiçbirinin sürekli kullanmadığı ortaya çıktı. YZ araçlarını kullanmamanın başlıca nedenleri olarak sınırlı bilgi ve yetersiz altyapı belirtildi. Öte yandan, öğretmenlerin bu araçları çoğunlukla geri bildirim sağlamak ve sorular oluşturmak için kullandıkları görülmüştür. Ayrıca pratiklik, objektiflik ve öğrenci katılımının artması gibi faydalar da sıklıkla belirtilmiştir. Bununla birlikte kursların olmaması, yüksek maliyet ve yetersiz altyapı gibi zorluklar da tespit edilmiştir. Katılımcılar, araçlarının daha yaygın benimsenmesini kolaylaştırmak için hizmet-içi eğitimlere ve altyapının geliştirilmesine ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. Bu nedenle, bu çalışma, YZ araçlarının etkili bir şekilde entegrasyonunun sadece öğretmenlere değil, tüm paydaşlara bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, bu çalışma, dil değerlendirmesinde YZ araçlarının entegrasyonu konusunda öğretmenler, okullar ve politika geliştiriciler için çıkarımlar ve öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Language teaching has many components, one of which is classroom assessment. As technology evolved around the years, language assessment evolved as well. With the development of artificial intelligence (AI), its integration into language assessment was inevitable. As teachers are the primary agents in assessment, examining their perceptions regarding the integration of AI tools in assessment is essential. This study examines the perceptions, experienced benefits, encountered challenges, and needs of English as a foreign language (EFL) teachers regarding the integration of AI tools into classroom assessment. This study used a mixed method research design to capture both broad and in-depth data. The data was collected from 52 Turkish EFL teachers who answered a questionnaire with Likert-scale items,“select all that apply”questions, and open-ended questions. The emerging quantitative data was analysed descriptively using SPSS 30, whereas the qualitive data was analysed thematically. To enrich the findings, semi-structured interviews were conducted with 7 participants, which was also analysed using thematic analysis. The findings revealed that the majority of teachers' use AI tools for assessment with varied frequencies, however none of them use it always. The main reasons for not using AI tools were uncovered to be limited knowledge and limited infrastructure. On the other hand, it was found that teachers mainly used it for providing feedback and generating questions. Moreover, benefits such as practicality, objectivity, and increased student engagement were frequently mentioned. However, challenges including no courses, high cost, and inadequate infrastructure were also identified. Participants mentioned needs of professional development courses and a developed infrastructure to facilitate wider adoption. Therefore, the study concludes that effective integration of AI tools depends on not only teachers, but on all stakeholders. Considering all, this study offers implications and recommendations for teachers, institutions, and policy developers regarding AI tools integration in language assessment.