The relationship between parental burnout, parental perfectionism, and parental reflective functioning: A mixed-methods study
Ebeveyn tükenmişliği, ebevenyn mükemmeliyetçiliği ve ebeveyn yansıtıcı işleyiş arasındaki ilişki: Karma yöntemli bir inceleme
  1. Tez No: 976085
  2. Yazar: BÜŞRA SARIKAYA GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ÜNLÜTABAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Açımlayıcı sıralı karma yöntem, Ebeveyn tükenmişliği, Klinik psikoloji, Exploratory sequential mixed method desig, Parental burnout, Clinical psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Ebeveyn tükenmişliği (ET), yoğun tükenmişlik hissi, çocuğa karşı duygusal uzaklaşma ve ebeveynlikten alınan doyumun kaybı ile karakterize edilen bir sendromdur. Bu karma yöntemli çalışmada, nicel çalışma aşamasında ebeveyn mükemmeliyetçiliği (EM), ebeveyn yansıtıcı işlevselliği (EYİ) ve ebeveyn tükenmişliği (ET) arasındaki ilişkiler ve EYİ'nin, EM ile ET arasındaki ilişkide aracı rolü incelenmiştir. Çalışmaya 1,5-5 yaş arasında çocuğu olan anneler (N = 152), katılmıştır. Bulgular, daha yüksek düzeyde mükemmeliyetçiliğin daha yüksek düzeyde tükenmişlik ile anlamlı şekilde ilişkili olduğunu, bu ilişkinin ise yansıtıcı işlevselliğin bozulmuş bir göstergesi olan prementalizasyon biçimleri aracılığıyla kısmen açıklandığını göstermiştir. Buna karşın EYİ'nin daha uyumlu boyutları olan Zihinsel Durumlara Dair Kesinlik ve İlgi ve Merak alt boyutları ne mükemmeliyetçilik ne de tükenmişlik ile anlamlı şekilde ilişkilenmiştir. Nitel aşamada, tükenmişlik deneyimlerine odaklanan Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) yaklaşımıyla, altı anneyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde duygusal geri çekilme, isteksizlik ve yalnızlık, destek eksikliği, oyun etkileşimlerinde zorluk, yetersizlik hissi ve uzaklaşma ihtiyacı gibi temalar öne çıkmıştır. Çalışmanın nicel ve nitel bulguları birlikte değerlendirildiğinde, mükemmeliyetçi ebeveynliğin tükenmişlik riskini arttırdığı ve bu ilişkinin kısmen zayıflamış mentalizasyon süreçleri aracılığıyla işlediği görülmektedir. Yansıtıcı işlevselliğin desteklenmesi ve katı ebeveynlik standartlarının sorgulanması, tükenmişliği azaltarak daha duyarlı ebeveynliğe katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Parental burnout (PB) is a syndrome characterized by overwhelming exhaustion, emotional distancing from one's children, and a loss of parental fulfillment. In this mixed-method study, the quantitative phase examined the relationships among parental perfectionism (PP), parental reflective functioning (PRF), and parental burnout (PB), as well as the mediating role of PRF in the relationship between PP and PB. The study included mothers (N = 152) with children aged between 1.5 and 5 years. Findings revealed that higher levels of perfectionism were significantly associated with greater burnout and that this relationship was partially mediated by prementalizing modes, an indicator of impaired PRF. In contrast, the more adaptive PRF dimensions (certainty about mental states and interest and curiosity) were not significantly associated with either perfectionism or burnout. The qualitative phase employed Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) with six mothers who described lived experiences of burnout. Themes such as emotional withdrawal and loneliness, lack of support, disrupted play interactions, and feelings of inadequacy emerged, offering nuanced insight into the emotional and relational dimensions of PB. Together, the findings suggest that perfectionistic parenting heightens burnout risk through compromised mentalization processes. Enhancing PRF and challenging rigid parenting standards may reduce burnout and promote more attuned caregiving.