Yaratıcı drama yönteminin ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerine ve yazma tutumlarına etkisi
The effect of the creative drama method on the creative writing skills and writing attitudes of 3rd grade primary school students
- Tez No: 976182
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ONUR KAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, yazma becerisi, yazma tutumu, yaratıcı yazma, Creative drama, writing skills, writing attitude, creative writing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma çağdaş eğitim yöntemlerinden biri olan yaratıcı dramanın ilkokul 3. Sınıf öğrencilerinin yazma becerileri üzerindeki etkisini incelemek üzere yapılandırılmıştır. Araştırmada çağdaş eğitimin bir parçası olan yaratıcı yazma ve yaratıcı dramanın tanımı, odağı, tarihsel süreçte ortaya çıkışı, geliştirilebilirliği ve hedefleri üzerinde durulmuştur. Bu araştırma, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Ege Bölgesinde orta sosyo ekonomik düzeydeki bir ilkokulda öğrenim gören 3. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Toplamda 24 öğrenci üzerinde yapılan çalışmada yarı deneysel desen kullanılmış; öğrenciler rastgele olarak deney (n=12) ve kontrol (n=12) gruplarına ayrılmıştır. Deney grubuna sekiz hafta boyunca yaratıcı drama temelli yazma etkinlikleri uygulanırken, kontrol grubuna aynı hedefler doğrultusunda geleneksel eğitimin süregelen yöntemleriyle eğitim verilmeye devam edilmiştir. Veriler,“Yazma Tutum Ölçeği”,“Yaratıcı Yazma Ürünlerini Değerlendirme Ölçeği”ve öğrenci ürünlerinin betimsel analizi ile elde edilmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre, yaratıcı drama yönteminin yazma eğitimi üzerinde anlamlı farklılık yarattığı belirlenmiştir. Hikâye kurgusu oluşturma, betimleyici dil kullanımı, sözcük dağarcığı gelişimi ve yazma motivasyonu alanlarında, deney grubunun kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek performans gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was structured to examine the effect of creative drama, one of the contemporary educational methods, on the writing skills of third-grade primary school students. The research focused on the definition, focus, historical emergence, potential for development, and objectives of creative writing and creative drama, which are integral parts of contemporary education. This research was conducted during the 2022–2023 academic year with third-grade students at a primary school with a middle socio-economic level in the Aegean Region, Türkiye. The study involved a total of 24 students and employed a quasi-experimental design. Students were randomly assigned to the experimental group (n=12) and the control group (n=12). While the experimental group participated in creative drama-based writing activities for eight weeks, the control group continued to receive education through the ongoing methods of traditional instruction, aligned with the same learning objectives. Data were collected through the“Writing Attitude Scale,”,“Creative Writing Products Evaluation Scale”and descriptive analysis of student work.. According to the findings of the study, the creative drama method was found to create a significant difference in writing education. In the areas of story construction, use of descriptive language, vocabulary development, and writing motivation, the experimental group demonstrated a statistically significantly higher performance compared to the control group.