The effect of training with hand rehabilitation glove on hand function in stroke patients
İnme hastalarinda el rehabilitasyon eldiveni ile eğitimin el fonksiyonuna etkisi
  1. Tez No: 976249
  2. Yazar: ZEYNEP RANA KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR OTAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, robotik rehabilitasyon, üst ekstremite, el rehabilitasyonu, motor fonksiyon, el fonksiyonları, Stroke, robotic rehabilitation, upper extremity, hand rehabilitation, motor function, hand functions, Hand functi̇ons
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, inme sonrası el fonksiyon kaybı yaşayan bireylerde, Syrebo™ el rehabilitasyon eldiveni kullanılan teknoloji destekli rehabilitasyon programının etkinliğini, geleneksel fizyoterapi ve rehabilitasyon programıyla karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya inme tanısı konulan 24 hasta dahil edilmiştir. Hastalar Syrebo™ el rehabilitasyon eldiveni ile teknoloji destekli rehabilitasyon programı uygulanan deney grubu (n=12) ve geleneksel fizyoterapi ve rehabilitasyon programı uygulanan kontrol grubu (n=12) olarak ikiye ayrılmıştır. Tedavi öncesinde, her iki grubun performansa dayalı el becerileri Dokuz Delikli Peg Testi (9-HPT) ve Kutu-Blok Testi (BBT) ile; elin motor fonksiyon düzeyi ise, Brunnstrom El Motor Evreleme Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Tüm katılımcılara haftada 5 seans olmak üzere toplam 20 seans tedavi uygulanmıştır. Bulgular: Deney grubunda tedavi öncesi ve sonrası BBT ve 9-HPT sonuçlarında anlamlı iyileşmeler gözlenmiş (p<0,05) ancak Brunnstrom El Motor Evreleme Ölçeği skorlarında anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir (p>0,05). Kontrol grubunda ise tüm testlerde anlamlı gelişme kaydedilmiştir (p<0,05). Ancak gruplar arası karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda, her iki tedavi yönteminin de el fonksiyonlarını geliştirmede etkili olduğu görülmüş, ancak Syrebo™ el rehabilitasyon eldiveninin geleneksel rehabilitasyona göre belirgin bir üstünlük sağlamadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the effectiveness of a technology-assisted rehabilitation program using the Syrebo™ hand rehabilitation glove with traditional physiotherapy and rehabilitation program in individuals experiencing hand function loss after stroke. Materials and Methods: The study included 24 patients diagnosed with stroke. Patients were divided into two groups: an experimental group (n=12) that underwent a technology-assisted rehabilitation program using the Syrebo™ hand rehabilitation glove, and a control group (n=12) that received a conventional physiotherapy and rehabilitation program. Prior to treatment, performance-based hand skills of both groups were evaluated using the Nine Hole Peg Test (9-HPT) and Box and Block Test (BBT); the level of hand motor function was assessed using the Brunnstrom Hand Motor Staging Scale. All participants received a total of 20 treatment sessions, with 5 sessions per week. Results: In the experimental group, significant improvements were observed in BBT and 9-HPT results before and after treatment (p<0.05), but no significant change was observed in Brunnstrom Hand Motor Staging Scale scores (p>0.05). In the control group, significant improvements were recorded in all tests (p<0.05). However, no statistically significant difference was found in the comparison between groups (p>0.05). Conclusions: As a result of our study, it was observed that both treatment methods were effective in improving hand functions; however, it was determined that the Syrebo™ hand rehabilitation glove did not provide a significant advantage over traditional rehabilitation.