Titanyum yüzeylerde farklı deneysel implantoplasti protokollerinin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of different experimental implantoplasty protocols on roughness of titanium surfaces
- Tez No: 976250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN EMRE MEŞELİ, PROF. DR. MİNE ERGÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Dental implants
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
In vitro tasarıma sahip bu çalışmada, medikal Grade 4 titanyum (Ti) disklerde farklı frezleme protokollerinin yüzey pürüzlülüğü (Ra, Rz) parametreleri üzerine etkisi hem frez süresi hem de kullanılan frez tipi (8 bıçaklı vs. 30 bıçaklı) yönünden incelendi. Toplam 72 disk, bir grup negatif kontrol (pürüzsüz), bir grup pozitif kontrol (SLA yüzey) olmak üzere altı gruba ayrılmış; SLA kaplanmış disklerin yer aldığı geri kalan dört grupta ise diskler belirli sürelerde 8 bıçaklı ve 30 bıçaklı frezlerle frezlendi ve takiben cilalama işlemi uygulandı. Çalışma boyunca, başlangıç (Ra0, Rz0) ve her bir işlem adımı (Ra1– RaSon, Rz1–RzSon) sonrasında ölçülen pürüzlülük değerleri profilometre cihazı ile kaydedildi. Yapılan istatistiksel analizler (Shapiro-Wilk, tek yönlü ANOVA, Friedman ve Wilcoxon Signed-rank Testleri) sonucunda, en düşük ve en yüksek yüzey pürüzlülük değerlerinin sırasıyla pürüzsüz yüzeyli negatif kontrol (Grup I) ve a SLA yüzeyli pozitif kontrol (Grup II) disklere ait olduğu saptandı. Frez ve cilalama protokollerine tabi tutulan SLA disklerde ise (Grup III–VI), başta yüksek olan pürüzlülük düzeyinin işlem adımlarıyla birlikte istatistiksel olarak anlamlı biçimde azaldığı belirlendi. Özellikle yüzey pürüzlülüğünün azalmasında 8 bıçaklı frez kullanımının etkili olduğu ve 30 bıçaklı frezin, frez süresine bağlı olarak geçici bir şekilde yüzey pürüzlülüğünü arttırdığı gözlendi. 30 bıçaklı frez sonrası ortalama pürüzlülük (Ra2, Rz2) değerlerinde 8 bıçaklı freze kıyasla bir miktar artış olsa da takiben yapılan cilalama işlemi (RaSon, RzSon) sonrası pürüzlülüğün azaldığı gözlendi. Çalışmanın sınırlılıkları çerçevesinde elde edilen bu bulgular, Ti implant yüzeylerinde farklı frez ve cilalama sürelerinin pürüzlülük seviyelerini belirgin ölçüde etkilediğini göstermektedir. Bu sebeple implant yüzey modifikasyonlarında optimum pürüzlülük düzeyine ulaşmak için işlem protokollerinin ve sürelerin dikkatli bir biçimde seçilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this in vitro study, the effects of different bur protocols on surface roughness parameters (Ra, Rz) of medical-grade Grade 4 titanium (Ti) discs were evaluated as a function of both instrumentation time and bur type (8-blade vs. 30-blade). A total of 72 discs were allocated to six groups: one negative control (smooth surface) and one positive control (SLA surface). In the remaining four groups, which comprised SLA-treated discs, the specimens were instrumented for defined durations using 8-blade and 30-blade burs and subsequently polished. Throughout the study, roughness values measured at baseline (Ra0, Rz0) and after each procedural step (Ra1–RaSon, Rz1–RzSon) were recorded with a profilometer. Statistical analyses (Shapiro–Wilk, one-way ANOVA, Friedman, and Wilcoxon signed-rank tests) showed that the lowest and highest roughness values were observed in the smooth negative control (Group I) and the SLA positive control (Group II), respectively. In the SLA discs subjected to bur and polishing protocols (Groups III–VI), the initially high roughness decreased significantly across the sequential steps. Notably, the 8-blade bur was effective in reducing surface roughness, whereas the 30-blade bur produced a transient increase in roughness depending on instrumentation time. Although mean roughness values (Ra2, Rz2) after the 30-blade bur were slightly higher than those after the 8-blade bur, subsequent polishing (RaSon, RzSon) reduced roughness. Within the limitations of this study, these findings indicate that varying bur and polishing durations substantially influence roughness levels on Ti implant surfaces. Therefore, procedural protocols and timing should be carefully selected to achieve an optimal surface topography during implant surface modification.