Cerrahi kliniklerde yatan hastaların ameliyat sonrası anksiyete düzeyleri ile bakım bağımlılığı durumlarının belirlenmesi
Determination of postoperative anxiety levels and care dependency status of patients hospitalized in surgical clinics
- Tez No: 976252
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU DEDEOĞLU DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi hasta, anksiyete, bakım bağımlılığı, durumluk kaygı, sürekli kaygı, Yatan hastalar, Surgical patient, anxiety, care dependency, state anxiety, trait anxiety, Inpatients
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, cerrahi kliniklerde yatan hastaların ameliyat sonrası anksiyete düzeyleri ile bakım bağımlılığı durumlarını belirlemek ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte tasarlanan çalışmanın örneklemini, İstanbul'da bulunan bir üniversite hastanesinin cerrahi kliniklerinde yatan 389 hasta oluşturdu. Veriler,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Bakım Bağımlılığı Ölçeği”ve“Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri”kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde SPSS 24.0 programı kullanılmıştır. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu çarpıklık ve basıklık değerlerine göre değerlendirilmiş, ±2 aralığında ki değerler normal dağılım kabul edilmiştir. İki grup karşılaştırmalarında Bağımsız Örneklem T testi, ikiden fazla grup karşılaştırmalarında Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmış; anlamlı farklılık saptanan durumlarda Tukey HSD ve LSD testleri ile post hoc analizler yapılmıştır. Ayrıca, kategorik değişkenlerin bakım bağımlılığı ve kaygı puanları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların; yaş ortalaması 53,68±14.68, %52,2' sinin kadın, %41,4' ünün ilköğretim mezunu, %77,9' unun evli, %98,7' sinin sosyal güvencesinin olduğu, %33,2' sinin ev hanımı, olduğu bulunmuştur. Hastalardan %82,5' inin daha önce hastanede yattığı, %71,2' sinin daha önce ameliyat olduğu, %23,1' inin ameliyatının ertelendiği, %71,0' inin açık ameliyat, %98,7' sinin bakıma muhtaç olduğu saptanmıştır. Hastaların bakım bağımlılığı puan ortalaması 58,67±15,04, durumluk kaygı puanı ortalaması 47,08±11,68 ve sürekli kaygı puanı ortalaması 41,06±9,02 olarak saptanmıştır. Bakım bağımlılığı ile durumluk kaygı puanı arasında orta düzeyde (r=-0,41, p<0,01), sürekli kaygı puanı ile arasında ise zayıf düzeyde (r=-0,16, p<0,01) negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca, yaş arttıkça bakım bağımlılığı düzeyinin arttığı (r=-0,36, p<0,01) tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, cerrahi kliniklerde yatan hastalarda anksiyete düzeyi ile bakım bağımlılığı arasında pozitif yönde bir ilişki vardır. Bu çalışmada hastalar bağımlı kaldıkça kaygı düzeylerinin de arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the postoperative anxiety levels and care dependency status of patients hospitalized in surgical clinics and to examine the relationship between these two variables. Method: The study, designed as a descriptive and correlational study, consisted of 389 patients hospitalized in the surgical clinics of a university hospital in Istanbul. Data were collected using a“Descriptive Information Form,”the“Care Dependency Scale,”and the“State-Trait Anxiety Inventory.”SPSS 24.0 was used in data analysis. Variables were assessed for normal distribution based on skewness and kurtosis values, with values within ±2°C considered normal. The Independent Samples T-test was used for two-group comparisons, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used for comparisons of more than two groups. Post hoc analyses were conducted with Tukey's HSD and LSD tests in cases where significant differences were detected. Additionally, multiple regression analysis was applied to determine the effects of categorical variables on care dependency and anxiety scores. Findings: The mean age of the participants was 53,68±14,68, 52,2% were female, 41,4% were primary school graduates, 77,9% were married, 98,7% had social security, and 33,2% were housewives. It was determined that 82,5% of the patients had been hospitalized before, 71,2% had had surgery before, 23,1% had postponed surgery, 71,0% had open surgery, and 98,7% were in need of care. The patients' mean care dependency score was 58,67±15.04, mean state anxiety score was 47,08±11,68, and mean trait anxiety score was 41,06±9,02. A moderate negative significant correlation was found between care dependency and state anxiety scores (r=-0,41, p<0,01), and a weak negative significant correlation was found between the state anxiety scores and trait anxiety scores (r=-0,16, p<0,01). Furthermore, the level of care dependency increased with age (r=-0,36, p<0,01). Conclusion: This study found a positive correlation between anxiety levels and care dependency in surgical inpatients. The study found that anxiety levels increased as patients remained dependent.