Tıp fakültesi 6. sınıf öğrencilerinin acil tıp stajında efast eğitimi için video temelli ve yatakbaşı öğretim yöntemlerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of video-based and bedside teaching methods for efast training in final-year medical students during their emergency medicine internship
- Tez No: 976272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖRKEM ALPER SOLAKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: E-FAST, tıp eğitimi, video temelli eğitim, yatak başı eğitim, travma, E-FAST, medical education, video-based instruction, bedside training, trauma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Travma, genç erişkin hasta popülasyonunda mortalitenin primer sebebi olması başta olmak üzere morbidite açısından da dikkate alınması gereken acil servis başvuru nedenidir. Erken tanı, hızlı müdahale ve doğru tedavi bu hasta popülasyonu için önemlidir. Tanıya giden süreçte hasta hikayesi ve fizik muayene yanında görüntüleme yöntemleri de oldukça kritiktir.Acil servislerde kolay ulaşılabilen, hızlı, tekrarlı kullanılma imkanı olan üstelik unstabil hasta grubu için görüntüleme olanağı sağlamasıyla USG ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. Sınıf öğrenciyle, E-FAST (Extended Focused Assessment with Sonography in Trauma) uygulama becerisinin ediniminde video temelli eğitim ve yatakbaşı yüz yüze eğitiminin pratikteki etkinliğini karşılaştırmayı hedeflenmiştir.Çalışma, 2025 yılı eğitim döneminde prospektif olarak yürütülmüştür. Toplam İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sınıf 168 öğrencinin arasından çalışmaya katılmayı kabul eden 100 gönüllü öğrenci rastgele iki gruba ayrılmıştır: video temelli E-FAST eğitimi alan grup ve yatak başı yüz yüze E-FAST eğitimi alan grup. Eğitim sonrasında tüm katılımcılar ACEP (American College of Emergency Physicians) tarafından önerilen standart E-FAST Görüntüleme Yeterlilik Kontrol Listesi ile değerlendirilmiştir. Her bir pencerede görüntü elde etme kusursuzluğu ve genel uygulama başarı oranı değerlendirilmiştir. Veriler MedCalc yazılımı kullanılarak analiz edilmiş; normal dağılım Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirilmiş olup uygun durumlarda Mann-Whitney U ve bağımsız T-testi kullanılmıştır. Genel E-FAST uygulama başarı yüzdesi video temelli eğitim alan grupta %90, yatak başı yüz yüze eğitim alan grupta %92 olarak kaydedilmiş olup iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p=0.879). Pencere bazlı analizde subksifoid pencere başarı oranı video grubunda %36 iken yüz yüze grupta %56'dır ve bu fark anlamlı bulunmuştur (p=0.046). Sol üst kadran penceresinde yüz yüze grup %84 doğruluk oranına ulaşırken video grubu %52'de kalmış ve fark yüksek derecede anlamlıdır (p=0.001). Sağ üst kadran penceresinde ise video temelli eğitim üstünlük göstermiştir (p=0.026). Pelvik ve anterior akciğer pencerelerinde ise iki grup benzer performans göstermiş gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.312). x Video temelli eğitim, öğrencilerin E-FAST protokolüne ilişkin temel bilgi ve genel alt yapısını edinmelerinde etkin olsa da spesifik motor beceri gerektiren daha teknik pencerelerde yatak başı yüz yüze eğitim belirgin üstünlük sağlamıştır. Bu çalışma, E-FAST eğitiminin en verimli şekilde hibrit modellerle, yani video temelli içerik ile desteklenmiş yüz yüze uygulamanın birlikte kullanılmasıyla sağlanabileceğini göstermektedir. Tıp fakültesi eğitim programlarında bu iki yöntemin bütüncül biçimde uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Trauma is a major reason for emergency department visits and represents a leading cause of mortality in young adults, as well as a significant contributor to morbidity. Early diagnosis, rapid intervention, and appropriate management are critical for this patient group. In addition to patient history and physical examination, imaging modalities play a central role in the diagnostic process. Ultrasonography is particularly advantageous in emergency settings due to its rapid availability, repeatability, and suitability for use in unstable patients. The present study aimed to compare the practical effectiveness of video-based instruction and bedside face-to-face training in the acquisition of Extended Focused Assessment with Sonography in Trauma skills among sixth-year medical students at Istanbul Medeniyet University. The study was conducted prospectively during the 2025 academic year. Among 168 final-year medical students, 100 volunteers agreed to participate and were randomly assigned to two groups: one receiving video-based E-FAST training and the other receiving bedside face-to-face E-FAST training. After the instructional sessions, all participants were evaluated using the standard imaging competency checklist recommended by the American College of Emergency Physicians. Students' proficiency in obtaining each individual imaging window as well as their overall performance were assessed. Data were analyzed using MedCalc software; normality was examined with the Kolmogorov–Smirnov test, and the Mann–Whitney U test or independent samples t-test was applied as appropriate. The overall E-FAST performance rate was 90 percent in the video-based group and 92 percent in the bedside face-to-face group, with no significant difference between them (p = 0.879). In window-specific analysis, the subxiphoid window success rate was 36 percent in the video group and 56 percent in the face-to-face group, a statistically significant difference (p = 0.046). For the left upper quadrant window, the face-to-face group achieved an accuracy rate of 84 percent, whereas the video group reached 52 percent, representing a highly significant difference (p = 0.001). In contrast, the video-based group outperformed the face-to-face group in the right upper quadrant window (p = 0.026). Performance in the pelvic and anterior lung windows was comparable between the groups, with no significant differences detected (p = 0.312). ii Although video-based instruction effectively supports the acquisition of foundational knowledge and general familiarity with the E-FAST protocol, bedside face-to-face training demonstrates a clear advantage in technically demanding windows requiring more refined motor skills. These findings suggest that the most effective educational strategy for E-FAST training involves a hybrid approach combining video-based materials with hands-on bedside instruction. Integrating these complementary modalities into medical school curricula is strongly recommended.