Tuz indüklenebilir kinazların periodontal hastalıktaki rolünün araştırılması
Investigation of the role of salt-inducible kinases in periodontal disease
- Tez No: 976409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA ARAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ALPEREN KIRMIZIGÜL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, Periodontitis, SIK-1, SIK-2, SIK-3, Inflammation, Periodontitis, SIK-1, SIK-2, SIK-3
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: SIK-1, SIK-2 ve SIK-3, adenozin monofosfat ile aktive olan protein kinaz ailesine ait kinazlar olup inflamatuar yanıtın ve otoimmün hastalıkların düzenlenmesinde önemli rolleri vardır. Bu çalışmanın amacı SIK ailesi proteinlerinin periodontal sağlık ve hastalık durumundaki dişeti oluğu sıvısı (DOS) ve tükürük düzeylerini karşılaştırarak, periodontal hastalık patogenezindeki olası rolünü araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya sistemik açıdan sağlıklı ve sigara kullanmayan toplam 75 birey dahil edilip periodontal olarak sağlıklı (Grup H; n=25 [13 erkek ve 12 kadın]), gingivitis (Grup G; n=25 [13 erkek ve 12 kadın]) ve periodontitis (Grup P; n=25; 13 erkek, 12 kadın) olarak gruplara ayrılmıştır. DOS ile tükürük örneklerinde IL-10, TNF-α, NF-κB, SIK-1, SIK-2 ve SIK-3 düzeyleri ELISA ile analiz edilmiştir. Bulgular: Periodontitis grubunda sağlıklı kontrollere göre DOS (total miktar) ve tükürükte SIK-1 seviyeleri artmış, SIK-2 ve SIK-3 düzeyleri ise azalmış olarak saptanmıştır (p < 0.05). TNF-α ve NF-κB ile SIK-1 DOS total miktar seviyeleri arasında pozitif korelasyon izlenirken, SIK-2 ve SIK-3 DOS total miktar seviyeleri ile ise negatif korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç: SIK-1, SIK-2, SIK-3 periodontal hastalığın patogenezinde rol oynayabilir. SIK proteinleri periodontal hastalık patogenezinde TNF- α ve NF-κB ile bağlantılı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: SIK1, SIK2, and SIK3 are kinases belonging to the adenosine monophosphate–activated protein kinase family and play crucial roles in the regulation of inflammatory responses and autoimmune diseases. The aim of this study is to investigate the potential role of the SIK family proteins in the pathogenesis of periodontal disease by comparing their levels in gingival crevicular fluid (GCF) and saliva under periodontal health and disease conditions. Materials and Methods: A total of 75 systemically healthy, non-smoking individuals were included in the study and classified into three groups: periodontally healthy (Group H; n = 25 [13 males and 12 females]), gingivitis (Group G; n = 25 [13 males and 12 females]), and periodontitis (Group P; n = 25 [13 males and 12 females]). Levels of IL- 10, TNF-α, NF-κB, SIK1, SIK2, and SIK3 in GCF and saliva samples were analyzed using ELISA. Results: In the periodontitis group, compared to healthy controls, SIK1 levels in both GCF (total amount) and saliva were increased, whereas SIK2 and SIK3 levels were decreased (p < 0.05). A positive correlation was observed between TNF-α and NF-κB levels and the total amount of SIK1 in GCF, whereas a negative correlation was detected with the total amounts of SIK2 and SIK3 in GCF. Conclusion: SIK1, SIK2, and SIK3 may play a role in the pathogenesis of periodontal disease. SIK proteins may be associated with TNF-α and NF-κB in the pathogenesis of periodontal disease.