Ellajik asitin deneysel olarak miyokardiyal iskemi-reperfüzyon hasarı oluşturulan ratlarda koruyucu etkileri
Protective effects of ellagic acid in rats with experimental myocardial ischemia-reperfusion injury
  1. Tez No: 976592
  2. Yazar: ELİF ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZER, DOÇ. DR. HÜSEYİN DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ellajik asit, miyokard, iskemi–reperfüzyon, TAS, TOS, OSI, PON-1, TUNEL, Ellagic acid, myocardium, ischemia–reperfusion, TAS, TOS, OSI, PON-1, TUNEL
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ellajik asidin (EA) deneysel miyokardiyal iskemi–reperfüzyon (İ/R) modelinde kardiyoprotektif etkilerini; TAS/TOS, OSI, PON-1 gibi biyokimyasal belirteçler ve TUNEL, interstisyel ödem, hemoraji gibi histopatolojik uç noktalar üzerinden değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Erişkin ratlar dört gruba ayrıldı: Sham, EA, İ/R (30 dk LAD oklüzyonu + 120 dk reperfüzyon) ve İ/R+EA (reperfüzyondan ~5 dk önce tek doz intraperitoneal EA). Ardından miyokard dokusu histopatolojik olarak incelendi; serum/doku biyokimyasında ise TAS, TOS, OSI ve PON-1 ölçüldü. Bulgular: İ/R grubunda TUNEL pozitifliği, interstisyel ödem ve hemoraji belirgin artarken; İ/R+EA grubunda bu parametreler İ/R'ye göre anlamlı biçimde azaldı. PON-1 aktivitesi İ/R grubunda düşmüşken, EA eşliğinde yükseldi; buna paralel TAS artışı ve TOS/OSI azalması gözlendi. Bulgular EA'nın oksidatif stres yanıtını iyileştirdiğini düşündürdü. Sonuç: EA, miyokardiyal İ/R'de antioksidan savunmayı güçlendirme, HDL ilişkili antioksidan kapasiteyi (PON-1) destekleme ve apoptozu sınırlama yoluyla kardiyoprotektif etki göstermektedir. Bununla birlikte, doz–zamanlama, farmakokinetik/biyoyararlanım ve güvenlilik açısından daha büyük hayvan ve klinik çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the cardioprotective effects of ellagic acid (EA) in an experimental model of myocardial ischemia–reperfusion (I/R) using biochemical endpoints -TAS, TOS, OSI, PON-1 -alongside histopathological outcomes including TUNEL, interstitial edema, and hemorrhage. Methods: Adult rats were allocated to four groups: Sham, EA, I/R (30-min LAD occlusion + 120-min reperfusion), and I/R+EA (a single intraperitoneal dose of EA ~5 min before reperfusion). Myocardial tissue underwent histopathological assessment, and serum/tissue biochemistry included TAS, TOS, OSI, and PON-1 measurements. Results: The I/R group exhibited marked increases in TUNEL positivity, interstitial edema, and hemorrhage, whereas these parameters were significantly reduced in the I/R+EA group. PON-1 activity decreased in I/R but enhanced by EA co-treatment, accompanied by higher TAS and lower TOS/OSI, indicating attenuation of oxidative stress. Conclusion: EA confers cardioprotection in myocardial I/R by enhancing antioxidant defenses, supporting HDL-linked antioxidant capacity (PON-1), and limiting apoptosis. Nonetheless, larger animal studies and clinical trials are needed to clarify optimal dosing/timing, pharmacokinetics/bioavailability, and safety.