Hipotiroidizmli bireylerin hastalığa uyumları ve fiziksel aktivite engelleririnin belirlenmesi
Determining the adaptation of individuals with hypothyroidism to their disease and their physical activity barriers
  1. Tez No: 976713
  2. Yazar: LEYLA CARIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAY AÇIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Hipotiroidizm, Kronik Hastalık, Uyum, Fiziksel Aktivite, Fiziksel Aktivite Engelleri, Halk sağlığı hemşireliği, Hasta uyumu, Nursing, Hypothyroidism, Chronic Disease, Adaptation, Physical Activity, Physical Activity Barriers, Community healt nursing, Patient compliance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı hipotiroidizmli bireylerin hastalığa uyumları ve fiziksel aktivite engellerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tanımlayıcı-kesitsel türde bir araştırma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Manisa'da bir ilçe devlet hastanesinin Dahiliye Polikliniği'ne bir yılda ayaktan başvuran yaklaşık 3000 hipotiroidizmli birey oluşturmaktadır. Örneklemi ise, çalışmanın yürütüldüğü tarihler arasında polikliniğe başvuran ve örnekleme dahil edilme kriterlerini karşılayan 344 hipotiroidizmli bireyden oluşmuştur. Araştırmada veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Kronik Hastalığa Uyum Ölçeği ve Fiziksel Aktivite Engelleri Ölçeği ile yüz yüze elde edilmiştir. Çalışmanın yürütülmesi için etik kurul onayı, kurum izni ve bireysel onam alınmış; tüm aşamalarda Helsinki Bildirgesi ilkelerine uyulmuştur. İstatistiksel verilerin analizi için IBM SPSS Statistics 27.00 paket programı kullanılmış; tanımlayıcı istatistikler, normal dağılım analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H Testi, ileri analiz için Bonforenni Testi, değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için Spearman Korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hipotiroidizmli bireylerin yaş ortalaması 50,79±15,17 (Min-Max: 18-84 yaş)'dir. Katılımcıların %89,5'inin kadın, %90,1'inin evli, %57,3'ünün ilköğretim mezunu olduğu; %42,7'sinin 11 yıldan uzun süredir hipotiroidizm hastası olduğu, %84,9'unun ilaç kullandığı, %57,3'ünün başka bir kronik hastalığının bulunduğu bulunmuştur. Kronik Hastalığa Uyum Ölçeği toplam puan ortalaması 71,16± 11,80 (Min-Max:33-112) ve Fiziksel Aktivite Engelleri Ölçeği toplam puan ortalaması 53,80±14,45 (Min-Max :21-105)'dir. Kronik Hastalığa Uyum Ölçeği toplam puanı ve Fiziksel Aktivite Engelleri Ölçeği toplam puanı ile arasında negatif yönlü zayıf düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır (s=−0,192, p<0,001). Sonuç: Hipotiroidizmli bireylerin kronik hastalığa uyum düzeyleri ve fiziksel aktivite engel düzeyleri orta düzeyde bir eğilim göstermektedir. Fiziksel aktivite engelleri azaldıkça kronik hastalığa uyumun arttığı belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında, hipotiroidizmli bireylerin fiziksel aktiviteye katılımını artırmaya yönelik bireysel engellere yönelik stratejiler ve uyumlarını destekleyici programların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to determine the adaptation of individuals with hypothyroidism to the disease and their physical activity barriers. Materials and Methods: The study was conducted as a cross-sectional research. The population of the study consisted of approximately 3,000 individuals with hypothyroidism who visited the Internal Medicine Outpatient Clinic of a district state hospital in Manisa in one year. The sample consisted of 344 individuals with hypothyroidism who visited the outpatient clinic during the study period and met the inclusion criteria. Data were collected face-to-face using an Information Form, the Chronic Disease Adjustment Scale, and the Physical Activity Barriers Scale. Ethical committee approval, institutional permission, and individual consent were obtained for the study, and the principles of the Helsinki Declaration were followed at all stages. IBM SPSS Statistics 27.00 software was used for statistical data analysis; descriptive statistics, normal distribution analysis, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H Test, Bonforenni Test for advanced analysis, and Spearman Correlation analysis were performed to reveal the relationship between variables. Results:The average age of individuals with hypothyroidism included in the study was 50,79±15,17 (Min-Max: 18-84 years). It was found that 89,5% of the participants were female, 90,1% were married, 57,3% had completed primary education, 42,7% had been suffering from hypothyroidism for more than 11 years, 84,9% were taking medication, and 57,3% had another chronic disease. The mean total score on the Chronic Illness Coping Scale was 71,16 ± 11,80 (Min-Max: 33-112), and the mean total score on the Physical Activity Barriers Scale was 53,80 ± 14,45 (Min-Max: 21-105). A weak negative correlation was found between the total score on the Chronic Disease Adjustment Scale and the total score on the Physical Activity Barriers Scale (r = −0,192, p < 0,001). Conclusion: Individuals with hypothyroidism show a moderate tendency in terms of their level of adaptation to chronic disease and their level of physical activity barriers. It has been determined that as physical activity barriers decrease, adaptation to chronic illness increases. In light of these findings, it is recommended that strategies targeting individual barriers and programs supporting adaptation be developed to increase the participation of individuals with hypothyroidism in physical activity.