Amatör futbolcuların duygusal zeka, hedef bağlılığı ve zihinsel dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between emotional intelligence, goal commitment and mental toughness levels of amateur football players
- Tez No: 951048
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ŞAHBUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Amatör futbolcular, Duygusal zekâ, Hedef bağlılığı, Zihinsel dayanıklılık, Yapısal eşitlik modellemesi, Amateur soccer players, Emotional intelligence, Goal commitment, Mental toughness, Structural equation modeling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, Şırnak ilinde amatör olarak futbol oynayan sporcuların duygusal zekâ, zihinsel dayanıklılık ve hedef bağlılığı arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Betimsel nitelikte ilişkisel tarama modeline dayalı kesitsel bir tasarım benimsenen bu araştırmanın evrenini Şırnak İlinde amatör futbol oynayan sporcular oluşturmaktadır. Evrenin tam sayısı bilinmediği için araştırmada 262 amatör futbolcu örnekleme dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri,“Kişisel Bilgi Formu”,“Duygusal Zekâ Ölçeği”,“Hedef Bağlılığı Ölçeği”ve“Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri”ile toplanmıştır. Veriler Yapısal Eşitlik Modellemesi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, duygusal zekânın alt boyutları olan duygusal tanıma, duygusal kolaylaştırma ve duygusal düzenleme ile zihinsel dayanıklılık alt boyutları olan güven ve devamlılık arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Ancak, duygusal zekâ alt boyutları ile zihinsel dayanıklılığın kontrol alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu durum, kontrol boyutunun duygusal zekâdan ziyade bireysel özellikler, deneyim veya çevresel faktörlerden daha fazla etkilenebileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, duygusal zekâ alt boyutları, hedef bağlılığı ile hedef bağlılığı ise zihinsel dayanıklılık alt boyutları olan güven, devamlılık ve kontrol ile anlamlı ilişkiler göstermiştir. Bu yapıların birbirini desteklediği ve duygusal zekâ ile zihinsel dayanıklılık arasındaki ilişkide, hedef bağlılığının kısmi bir aracılık rolünün bulunduğu görülmüştür. Demografik değişkenlere göre cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyinin duygusal zekâ, hedef bağlılığı ve zihinsel dayanıklılık üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı, ancak medeni durumun duygusal zekanın duygusal kolaylaştırma alt boyutunda bekar, lisans yılının ise zihinsel dayanıklılığın kontrol alt boyutunda deneyimli amatör futbolcular lehine anlamlı bir farklıllık oluşturmuştur. Amatör futbolcular deneyim kazandıkça zorluklarla başa çıkma ve hedeflerine ulaşma süreçlerinde daha kontrollü davrandıkları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, kesitsel nitelikteki bu araştırma, duygusal zekâ, zihinsel dayanıklılık ve hedef bağlılık arasındaki ilişkilerin karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymuştur. Amatör futbolcuların duygusal zekâ becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim programları, zihinsel dayanıklılık düzeylerini artırmaya yönelik psikolojik destek çalışmaları ve hedef belirleme becerilerini güçlendirmeye yönelik egzersizler, performanslarını artırmalarına katkı sağlayabilir. Ayrıca, gelecekte yapılacak çalışmaların, bu ilişkilerin farklı örneklemler ve bağlamlarda test edilmesi ve boylamsal desenler kullanılarak nedensel ilişkilerin incelenmesi önerilmektedir. Bu tür çalışmalar, spor psikolojisi alanında yapılacak yeni araştırmalar için önemli bir temel oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
This research aimed to investigate the connections between emotional intelligence, mental toughness, and goal commitment among amateur soccer players in Şırnak province. Employing a descriptive relational screening model, the study focused on amateur soccer players in that region. With an indeterminate population size, the sample comprised 262 players. Data were gathered using the Personal Information Form, Emotional Intelligence Scale, Goal Commitment Scale, and Mental Toughness Inventory in Sport. The gathered data were rigorously analyzed using Structural Equation Modeling. The findings revealed significant connections between emotional recognition, emotional facilitation, and emotional regulation—sub dimensions of emotional intelligence—and confidence and constancy—sub-dimensions of mental toughness. However, the study did not find a significant link between the sub-dimensions of emotional intelligence and the control dimension of mental toughness. This suggests that the control dimension might be more affected by personal traits, experience, or environmental factors rather than emotional intelligence. Additionally, sub-dimensions of emotional intelligence showed significant connections with goal commitment, and goal commitment was significantly linked with the sub-dimensions of mental toughness, namely confidence, constancy and control. The observed dynamic between these elements implies a mutual relationship, with goal commitment partially mediating the link between emotional intelligence and mental toughness.. Demographic factors like gender, age, and education don't significantly affect emotional intelligence, goal commitment, and mental resilience. However, marital status benefits experienced amateur soccer players in emotional facilitation, and the year of obtaining a bachelor's degree affects mental resilience control. Experienced amateur soccer players show improved control in handling difficulties and achieving goals. This study shows that emotional intelligence, mental toughness, and goal commitment among amateur soccer players are intricately connected. Enhancing performance can be achieved by training emotional intelligence, boosting mental resilience through psychological support, and strengthening goal-setting skills. Future research should explore these relationships in varied samples and use longitudinal studies to understand causal links, providing a foundation for further sport psychology research.