Patnos ilçesi ağız özellikleri
Patnos district dialect features
  1. Tez No: 976932
  2. Yazar: HARUN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Patnos, Patnos ağzı, ses bilgisi, şekil bilgisi, söz dizimi, söz varlığı, Anadolu ağızları, Türk dili ve edebiyatı, Patnos, Patnos dialect, phonology, morphology, syntax, vocabulary, Anatolia dialects, Turkish language and literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Patnos ilçesinde yaşayan yöre halkının kaykılarıyla köy ve mahalle gezilerek saha çalışması yapılmış ve üzerinde hiçbir çalışma bulunmayan bu ilçenin günlük kullanım alanlarında Türkçe'nin ne gibi varyasyonlara, standart dilden ne gibi farklılıklara, uğradığını tespit etmek amaçlanmıştır. Yapılan çalışma, Giriş, Kavramsal Çerçeve, Materyal ve Yöntem, Araştırma Bulguları ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Patnos adının kökeni, tarihi, yapısal ve nüfüs gelişimi ile birlikte coğrafyası üzerinde durulmuştur. Kavramsal Çerve bölümünde, Ağız terimini tanımı, Dünya ve Türkiyede yapılan ağız çalışmaları, Doğu Anadoluda yapılan ağız çalışmaları, Doğu Anadolu ağız tasnifi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra inceleme kısmı ele alınmış çalışmada yer alan veriler doğrultusunda Patnos ilçesi ağızlarındaki ses, şekil bilgisi, söz dizimi özellikleri ve söz varlığı ölçütleri kelimeler üzerinden örneklendirilerek tasnif edilmiştir. Sonuç bölümünde ise yapılan çalışma genel bir değerlendirmeye tabi tutulmuş, yapılan tespitlere bu bölümde yer verilmiştir. Daha önce yüksek lisans veya doktora düzeyinde herhangi bir çalışmanın yapılmadığı Patnos ilçesinde tespit edilen veriler, hedef kelimeler, saha araştırması neticesinde kılavuz kitapçığa anında kaydedilmek suretiyle kaynak kişilerden tespit edilmiştir. Son olarak yörede aktif olarak kullanılan çeşitli söz varlıklarının anlamlarına tezimizde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study conducted fieldwork by visiting villages and neighborhoods with local residents living in the Patnos district. The aim was to identify the variations and differences in Turkish from the standard language in the daily usage of this district, where no other studies exist. The study consists of the Introduction, Conceptual Framework, Materials and Methods, Research Findings, and Conclusion sections. The Introduction section focuses on the origin of the name Patnos, its history, structural and demographic development, and its geography. The Conceptual Framework section includes the definition of the term“dialect,”information on dialect studies conducted worldwide and in Türkiye, dialect studies conducted in Eastern Anatolia, and the classification of Eastern Anatolian dialects. The analysis section is then conducted, and based on the data presented in the study, the phonetics, morphology, syntax, and vocabulary criteria in the Patnos district dialects are classified through examples of words. The Conclusion section provides a general evaluation of the study, and the findings are presented in this section. The data collected in the Patnos district, where no previous master's or doctoral studies have been conducted, was collected from source individuals through field research, with target words recorded immediately in a guidebook. Finally, the meanings of various vocabularies actively used in the region are included in our thesis.