Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde HPV pozitif hastaların kolposkopik değerlendirme öncesi ve sonrası cinsel yaşamskor değerlendirmelerinin karşılaştırılması
Comparison of sexual life score assessments before and aftercolposcopic evaluation in HPV-positive patients at Adana City Training and Research Hospital
- Tez No: 976937
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ NARİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: HPV, Kolposkopi, Cinsel Fonksiyo, Human Papillomavirus (HPV), Colposcopy, Sexual Function
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: HPV pozitif kadınlarda kolposkopi öncesi ve sonrası detaylı bilgilendirmeyle beraber cinsel fonksiyon değişikliklerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Kolposkopi sürecine eşlik eden kaygı, belirsizlik ve fiziksel rahatsızlıkların cinsel işlev üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca, detaylı bilgilendirmesinin bu değişiklikler üzerindeki rolü karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, HPV pozitif 200 kadında kolposkopi öncesi ve sonrası cinsel fonksiyon değişikliklerini değerlendirmiştir. Katılımcılardan bilgilendirilmiş onam formu alınmıştır. Kolposkopi öncesinde Kadın Cinsel Fonksiyon Ölçeği (FSFI) anketi doldurulmuş ve hastalara HPV hakkında detaylı bilgilendirme yapılmıştır. Kolposkopi işlemi uygulanmış, patoloji sonuçları hakkında bilgilendirme yapılmıştır. İkinci ayda FSFI anketi yeniden uygulanmıştır. Veriler hasta yaşı, FSFI skorları ve patoloji sonuçları ile birlikte analiz edilmiştir. SPSS 25.0 programında normal dağılım testleri, parametrik olmayan testler ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bu yöntemlerle kolposkopi ve bilgilendirmenin cinsel fonksiyon üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bulgular: Kolposkopi öncesi medyan FSFI skoru 20.1, sonrası 22 bulunmuş olup genel artış istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0.099). HPV tip 16 ve yüksek dereceli lezyon (HSIL) varlığı FSFI skorlarını olumsuz etkilemiştir (p<0.01). Buna karşın, HPV tip 16 ve 18 negatif olgularda ve enfeksiyon/koilositik değişiklik grubunda skorlar anlamlı şekilde artmıştır (p<0.01). Diğer HPV tiplerinde anlamlı değişiklik gözlenmemiştir. Sonuç: HPV pozitif kadınlarda kanser korkusu ve anksiyete, cinsel isteksizlik ve fonksiyon düşüklüğüne yol açabilmektedir. Doğru bilgilendirme ve tedavi/takip planlaması, bu olumsuz etkileri azaltmaktadır. Tedavi süreçlerinde yalnız patolojiye değil, psikososyal ihtiyaçlara ve cinsel sağlığa da bütüncül yaklaşım önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate changes in sexual function before and after colposcopy in HPV-positive women. The effects of anxiety, uncertainty, and physical discomfort accompanying the colposcopy process on sexual function were examined. Additionally, the role of physician counseling in these changes was comparatively assessed. Materials and Methods: This cross-sectional study evaluated changes in sexual function before and after colposcopy in 200 HPV-positive women. Informed consent was obtained from all participants. Before the procedure, the Female Sexual Function Index (FSFI) questionnaire was completed, and patients received detailed information about HPV. Colposcopy was then performed, and participants were informed about their pathology results. The FSFI questionnaire was repeated in the second month. Data including patient age, FSFI scores, and pathology findings were analyzed. Normality tests, non-parametric tests, and correlation analyses were performed using SPSS 25.0. Statistical significance was set at p<0.05. These methods were used to assess the effects of colposcopy and physician counseling on sexual function. Results: The median FSFI score before colposcopy was 20.1 and 22 after the procedure, with the overall increase not reaching statistical significance (p=0.099). Subgroup analyses revealed that HPV type 16 positivity and high-grade lesions negatively affected FSFI scores (p<0.01). Conversely, significant score improvements were observed in HPV type 16 and 18 negative cases, as well as in the normal/infection and koilocytotic change groups (p<0.01). No significant differences were found for other HPV types. Conclusion: In HPV-positive women, cancer-related fear and anxiety may lead to decreased sexual desire and function. Proper counseling and well-structured treatment/follow-up planning can reduce these negative effects. Treatment processes should adopt a holistic approach addressing not only pathology but also psychosocial needs and sexual health.