İslami İlimler fakültesi öğrencilerinin beklenti ve sorunları (Ağrı örneği)
The expectations and problems of the students of the faculty theology /Islamic (Ağrı province sample)
  1. Tez No: 976992
  2. Yazar: TÜLAY BALA EROĞUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ TETİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Din, Education and Training, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim sorunları, Öğrenci beklentileri, Öğretim sorunları, Education problems, Student expectations, Teaching problems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İslami İlimler Fakülteleri ülkemizde Yüksek Din Eğimi faaliyetlerinin yürütüldüğü, öğretmenlik mesleği ve din eğitimi alanında görev alacak kimselerin yetiştirildiği önemli kurumlardır. Bu kurumlardan mezun olan öğrencilerin, din hizmetleri sunma, eğitim-öğretim faaliyetlerinde yer alma, dini ve ahlaki değerleri aktarma ile toplumsal birlik ve huzura katkı sağlama gibi alanlarda yararlı ve verimli bireyler olabilmeleri için, fakültedeki eğitim sürecinde beklentilerinin karşılanması , karşılaştıkları sorunların en aza indirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmamızda İslami İlimler fakültelerinde okuyan öğrencilerin beklenti ve sorunlarını tespit ederek mevcut ilahiyat programı, öğretim elemanları ile ilişkiler vb. konuların daha nitelikli hale gelmesine katkıda bulunmayı amaçladık. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kuruluşundan bu yana Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinin geçirdiği aşamalara değinilmiş; ikinci bölümde ise uygulanan anket formları öğrencilerin verdiği cevaplar neticesinde değerlendirilerek bu fakültede okuyan öğrencilerin sorun ve beklentileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmamızın örneklemi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde öğrenim gören 5 farklı sınıf düzeyindeki öğrencilerden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket 280 öğrenciye uygulanmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Theology/Islamic Sciences Faculties are important institutions in our country where higher religious education activities are carried out and where professionals are trained in the fields of teaching and religious education. In order for the graduates of these institutions to become beneficial and productive individuals for society, it is essential that their expectations are adequately met during their education process, and the problems they face are minimized as much as possible. In this study, we aimed to contribute to the improvement of the quality of theological programs and the relationships between students and academic staff by identifying the expectations and problems of students studying at Theology/Islamic Sciences Faculties. Our study consists of two parts. In the first part, the historical development of Theology/Islamic Sciences Faculties since their establishment has been discussed; in the second part, the data obtained through the questionnaire were evaluated based on student responses in order to determine the expectations and problems of students studying in these faculties. The sample of our research consists of students from five different grade levels studying at Ağrı İbrahim Çeçen University – Faculty of Islamic Sciences. A questionnaire was used as the data collection tool and was administered to 280 students. The data obtained through the questionnaire were analyzed using the SPSS program.