İş yükü ve işten ayrılma eğilimi ilişkisinde mobbingin aracılık rolü
The mediating role of mobbing in the relationship between workload and turnover tendency
- Tez No: 976993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: İş yükü, İşten ayrılma eğilimi, Mobbing, Workload, Turnover tendency, Mobbing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş yükü, işten ayrılma eğilimi ve mobbinge kavramları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Mobbingin, iş yükü ve işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişkide aracılık rolü tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın evrenini oluşturan Ağrı'da faaliyet gösteren banka çalışanları üzerine bir uygulama yapılmıştır. Araştırmaya katılan banka çalışanları basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Anketler 130 banka çalışanına dağıtılmış, yanıtlanan ve analize uygun bulunan 110 anketin verileri ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini oluşturan 110 banka çalışanı yeterli örneklem hacmine sahiptir. Elde edilen veriler istatistiki paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Ağrı'da faaliyet gösteren banka çalışanları için yapılan çalışmada şu bulgulara ulaşılmıştır: İş yükü ile mobbing arasında ve mobbing ile işten ayrılma eğilimi arasındaki doğrudan ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı bulunurken, İş yükü ile işten ayrılma eğilimi arasındaki doğrudan ilişki anlamsız bulunmuştur. Ayrıca mobbingin bu ilişkide tam aracılık etkisinin olduğu saptanmıştır. Çalışmada; mobbingin, iş yükü ile işten ayrılma eğilimi arasında aracı değişken olduğu şeklinde bir model önerilmiştir. Bu çalışmanın bulguları ve literatür doğrultusunda banka yöneticilerine ve alanda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between the concepts of workload, mobbing and turnover tendency. The mediating role of mobbing in the relationship between workload and turnover tendency was tried to be determined. An application was made on bank employees operating in Ağrı, which constitutes the population of the study. Bank employees participating in the study were selected by simple random sampling method. Face-to-face survey technique was used as a data collection tool. The questionnaires were distributed to 130 bank employees, and the study was carried out with the data of 110 questionnaires that were answered and found suitable for analysis. The 110 bank employees constituting the sample of the study have sufficient sampling volume. The data obtained were analyzed using statistical package programs. The following findings were reached in the study conducted for bank employees operating in Ağrı: While the direct relationships between workload and mobbing and between mobbing and turnover tendency were found to be statistically significant, the direct relationship between workload and turnover tendency was found to be insignificant. In addition, mobbing was found to have a full mediating effect in this relationship. In the study, a model was proposed that mobbing is a mediating variable between workload and turnover tendency. In line with the findings of this study and the literature, various suggestions are presented to bank managers and researchers who want to work in the field.