Çağdaş Türk sanatında erkek sanatçıların kadın temsiline yaklaşımları: Feminist kuramsal bir inceleme
Male artists' approaches to the representation of women in contemporary Turkish art: A feminist theoretical analysis
- Tez No: 977122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ÖZYONAR ÇIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Feminism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
Özet
Feminizm, tarihsel ve toplumsal bağlamda gelişerek, cinsiyetler arası eşitsizliklere karşı çıkan, kadın bireyin sosyal ve bireysel varoluşunu sorgulayan bir düşünce pratiği olarak ortaya çıkmıştır. Kadınlık kavramının toplumsal roller ve normlarla etiketlenmesine karşı bir çözümleme sunan feminizm, yalnızca bir ideolojik duruş değil, aynı zamanda sanat gibi yaratıcı üretim alanlarında da etkisini göstermiştir. Bu bağlamda, feminist sanat kuramları estetik temsillerin ardındaki ideolojik yapıyı sorgulayarak kadın bedeninin görselleştirilme biçimlerini yeniden anlamlandırmayı amaçlamaktadır.“1980 ve 2010 Dönemi Arasında Türk Erkek Sanatçıların Eserlerinde Feminist Okuma”başlıklı bu çalışma, söz konusu zaman diliminde erkek sanatçıların eserlerinde kadın figürünün nasıl temsil edildiğini feminist kuramsal perspektifle analiz etmeyi hedeflemiştir. Kadının sanattaki yerinin yalnızca estetik bir tercih değil, toplumsal tahakküm, cinsiyet rolleri ve ideolojik temsillerle doğrudan ilişkili olduğu düşüncesinden yola çıkmıştır. Çalışma, bu dönemde üretilmiş çeşitli sanat eserlerini, kadın imgesinin dönüşümü, sabitlenmesi ya da yeniden üretimi bağlamında değerlendirmiştir. Araştırmanın önemi, erkek sanatçılar tarafından üretilen eserlerde kadının temsiline dair örtük anlamları görünür kılmakta ve bu temsillerin feminist sanat kuramlarıyla nasıl kesiştiğini ortaya koymakta yatmaktadır. Bu yönüyle çalışma, Türkiye'deki sanat üretiminde erkek egemen bakışın kadın figürüne yaklaşımını çözümleyerek hem sanat tarihi yazımına hem de toplumsal cinsiyet tartışmalarına katkı sağlamaktadır. Araştırmaya konu olan dönemde, erkek sanatçıların kadın temsillerinde belirgin bir dönüşümden ziyade, geleneksel kalıpların sürdürüldüğü; ancak bazı sanatçılar aracılığıyla bu temsillerin sorgulanmaya başlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Feminism has emerged as a critical mode of thought that developed within historical and social contexts, opposing gender-based inequalities and questioning the social and individual existence of women. As a response to the labeling of femininity through socially constructed roles and norms, feminism has evolved not only as an ideological stance but also as a creative practice manifested in the field of art. Within this framework, feminist art theories aim to deconstruct the ideological foundations behind aesthetic representations and to reconfigure the visual portrayal of the female body. This study, titled“Feminist Readings in the Works of Turkish Male Artists Between 1980 and 2010,”investigates how the female figure is represented in the artworks of male artists during the specified period through a feminist theoretical lens. The research is based on the idea that the representation of women in art is not merely an aesthetic choice but is directly linked to issues of social dominance, gender roles, and ideological constructs. The study evaluates various works of art from the period in terms of how the female image is transformed, fixed, or reproduced. The significance of the research lies in making the implicit meanings of female representation in male-produced artworks visible and revealing how these representations intersect with feminist art theories. In this regard, the study contributes both to the historiography of art in Turkey and to broader debates on gender and representation. The findings indicate that during the period in question, although traditional patterns of representation largely persisted, a number of artists began to critically question these forms of female representation.