Otolog kök hücre nakli öncesi ve sonrası multiple miyelom hastalarında kemik iliği patolojisi ve prognostik faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of bone marrow pathology and prognostic factors in multiple myeloma patients before and after autologous stem cell transplantation
- Tez No: 977146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA GÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Multiple miyelom, kemik iliği, immünohistokimya, prognoz, otolog kök hücre nakli, Multiple myeloma, bone marrow, immunohistochemistry, prognosis, autologous stem cell transplantation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Multiple miyelom (MM), kemik iliğinde klonal plazma hücrelerinin malign proliferasyonu ile karakterize, ilerleyici seyirli bir hematolojik malignitedir. Son yıllarda yeni tedavi seçenekleri sağkalım oranlarını artırsa da MM halen kür edilemeyen bir hastalıktır. Uygun hastalarda indüksiyon tedavisi sonrası uygulanan otolog kök hücre nakli, günümüzde standart konsolidasyon yaklaşımıdır. Ancak, nakil sonrası nüks ve hastalığın heterojen seyri prognoz açısından önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, otolog kök hücre nakli uygulanmış MM olgularının tanı anındaki ve sonrasındaki kemik iliği biyopsilerinin morfolojik ve immünohistokimyasal bulguları değerlendirilmiş, sağkalım ve nüks üzerine etkili olabilecek prognostik faktörler araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 16.10.2019-02.02.2023 tarihleri arasında otolog kök hücre nakli uygulanmış toplam 83 MM olgusu retrospektif olarak incelendi. Hematoksilen-Eozin, gümüş histokimyası, CD138, CD38, CD56, kappa, lambda ve siklin D1 immünohistokimyası boyalı preparatlar değerlendirildi. Klinik veriler, morfolojik özellikler ve immünohistokimyasal bulgular ile prognoz arasındaki ilişkiler analiz edildi. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 57,7 ± 7,8 olup 47'si erkek (% 56,6), 36'sı kadındır (% 43,4). Takip süresince 19 hastanın (% 22,9) öldüğü, 14 hastada (% 16,9) nüks geliştiği saptanmıştır. Ortalama genel sağkalım süresi 113,4 ay olup en az 101,9 ay ve en çok 124,8 ay arasında sağkalım süreleri olduğu hesaplandı. Ortalama progresyonsuz (olaysız) sağkalım süresi ise 108,8 ay olarak belirlendi. CD138 tüm olgularda (% 100), CD38 76 olguda (% 91,6), CD56 58 olguda (% 69,9), siklin D1 43 olguda (% 57,8) pozitiftir. Kappa monotipisi 48 olguda (% 57,8), lambda monotipisi ise 33 olguda (% 39,8) görülmüş olup 2 olguda (% 2,4) ise politipik boyanma mevcuttur. Yaş, cinsiyet, ISS (Uluslararası Multiple Miyelom Evreleme Sistemi) evresi, infiltrasyon paterni, fibrozis derecesi, CD38, CD56 ve siklin D1 ekspresyonu ile sağkalım veya nüks arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Plazma hücre yüzdesi ≥ % 70 olan grupta, plazma hücre tipinin immatür olduğu olgularda ve lambda monotipisine sahip olgularda ölüm sıklığı anlamlı derecede yüksekti. Nüks ile mortalite arasında güçlü ilişki saptandı. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda plazma hücre oranı ≥ % 70 olan, intermedier morfolojiye sahip ve lambda monotipisi bulunan olgularda mortalite riskinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, plazma hücre morfolojisi ve yüzdesi ile immünmonotipinin, otolog nakil yapılan MM hastalarında prognozun öngörülmesinde tamamlayıcı parametreler olabileceğini göstermektedir. Bu morfolojik parametrelerin patoloji raporunda belirtilmesi ve klinik olarak bu olgulara yakın izlem gerekliliği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Multiple myeloma (MM) is a hematologic malignancy characterized by the malignant proliferation of clonal plasma cells in the bone marrow. Although new therapeutic options have improved survival rates in recent years, MM remains an incurable disease. Autologous stem cell transplantation following induction therapy in eligible patients is currently the standard consolidation approach. However, post-transplant relapse and the heterogeneous clinical course of the disease continue to pose major challenges for prognosis. In this study, morphological and immunohistochemical findings of bone marrow biopsies obtained before and after autologous stem cell transplantation in MM patients were evaluated, and prognostic factors potentially affecting survival and relapse were investigated. Materials and Methods: A total of 83 MM cases who underwent autologous stem cell transplantation between October 16, 2019, and February 2, 2023, were retrospectively analyzed. Preparations stained with H&E, silver histochemistry, and immunohistochemistry for CD138, CD38, CD56, kappa, lambda, and cyclin D1 were evaluated. The relationships between clinical data, morphological features, immunohistochemical findings, and prognosis were analyzed. Results: The mean age of the patients was 57.7 ± 7.8 years; 47 (56.6%) were male and 36 (43.4%) were female. During follow-up, 19 patients (22.9%) died, and 14 (16.9%) experienced relapse. The mean overall survival time was 113.4 months (range, 101.9–124.8 months), and the mean progression-free (event-free) survival time was 108.8 months. CD138 was positive in all cases (100%), CD38 in 76 (91.6%), CD56 in 58 (69.9%), and cyclin D1 in 43 (57.8%) cases. Kappa monotypy was observed in 48 (57.8%) cases, lambda monotypy in 33 (39.8%), and polytypic staining in 2 (2.4%) cases. No statistically significant relationship was found between survival or relapse and age, sex, ISS (International Staging System) stage, infiltration pattern, fibrosis grade, or expression of CD38, CD56, and cyclin D1. Mortality was significantly higher in patients with ≥70% plasma cell infiltration, immature plasma cell morphology, and lambda monotypy. A strong correlation was observed between relapse and mortality. Discussion and Conclusion: In this study, mortality risk was found to be higher in cases with ≥70% plasma cell infiltration, intermediate or immature morphology, and lambda monotypy. These findings suggest that bone marrow morphology and immunophenotypic patterns may serve as complementary parameters in predicting prognosis among MM patients undergoing autologous stem cell transplantation. It is recommended that these morphological parameters be included in pathology reports and that such cases be closely monitored in clinical follow-up.