Hızlı üst çene genişletmesi sırasında oluşan kök rezorpsiyonunun iyileşmesine piezosizyon uygulaması etkisinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of the effect of piezocision application on the healing of root resorption occurring during rapid maxillary expansion
- Tez No: 977194
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: hızlı üst çene genişletmesi, kök rezorpsiyonu, piezosizyon, piezocision, rapid maxillary expansion, root resorption
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hızlı üst çene genişletmesi (HÜÇG) sırasında oluşan kök rezorpsiyonunun iyileşmesine piezosizyon uygulamasının etkisini konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile değerlendirmek ve piezosizyon uygulanan ve uygulanmayan taraflar arasında karşılaştırmalı değerlendirmektir. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda bonded tip akrilik cap splint apareyi ile HÜÇG tedavisi tamamlandıktan sonra rastgele tek taraflı piezosizyon uygulanan 11-15 yaş aralığındaki 20 hastanın (11 kız, 9 erkek) tedavi öncesi (T0) ve 3 aylık retansiyon dönemi sonrası (T1) KIBT kayıtları değerlendirilmiştir. KIBT kayıtları Mimics Medical 20.0 yazılımında (Materialise NV, Leuven, Belgium) analiz edilmiştir. Üst birinci premolar, ikinci premolar ve birinci molar dişlerinin kök rezorpsiyon miktarları, piezosizyon uygulanan ve uygulanmayan taraflar için karşılaştırılmıştır. Grup içi karşılaştırmalarda Bağımlı Örneklem T Testi, gruplar arası karşılaştırmalarda ise Bağımsız örneklem T Testi kullanılmıştır. Bulgular: Birinci ve ikinci premolarlar ile birinci molar dişlerde hem kontrol hem de piezosizyon grubunda T0–T1 arasında istatistiksel olarak anlamlı hacim azalmaları saptanmıştır (p<0,001). Ancak kontrol grubunda hem mutlak değerler hem de yüzdelik oranlar açısından kök hacmi kayıpları piezosizyon grubuna kıyasla belirgin derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bu sonuçlar, piezosizyon uygulamasının HÜÇG sürecinde kök rezorpsiyonunu tamir edici etki gösterebileceğini, tedavi etkinliğini olumsuz etkilemeden kök yüzeyi korunmasına katkı sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of piezocision application on the repair of root resorption occurring during rapid maxillary expansion (RME) using cone-beam computed tomography (CBCT), and to make a comparative assessment between the sides with and without piezocision. Method: In this retrospective study, CBCT records of 20 patients (11 females, 9 males) aged between 11 and 15 years, who underwent bonded-type acrylic cap splint RME treatment in the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Alanya Alaaddin Keykubat University, were evaluated. Piezocision was randomly applied unilaterally after the completion of expansion. CBCT scans taken before treatment (T0) and after a 3-month retention period (T1) were analyzed using Mimics Medical 20.0 software (Materialise NV, Leuven, Belgium). The amount of root resorption of the maxillary first premolars, second premolars, and first molars was compared between the piezocision and non-piezocision sides. Paired samples t-test was used for intra-group comparisons, and independent samples t-test for intergroup comparisons. Results: Statistically significant volume reductions were observed in both the control and piezocision groups between T0 and T1 in the first and second premolars and first molars (p<0.001). However, the absolute and percentage volume losses were found to be significantly higher in the control group compared to the piezocision group. Conclusion: These results suggest that piezocision may exert a reparative effect on root resorption during the RME process and may contribute to the preservation of root surface without adversely affecting treatment efficacy.