Farklı üretim açıları ve farklı destek çaplarının eklemeli yöntem ile üretilen daimi restorasyonlarda yüzey pürüzlülüğüne etkisi
Effect of different printing orientation and support diameters on surface roughness of permanent restorations fabricated by additive manufacturing
  1. Tez No: 998827
  2. Yazar: ERVA NUR SAHİP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE ERGÜNBAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eklemeli üretim, 3B yazıcı, Daimi kuron, Yüzey pürüzlülüğü, Baskı yönü, Üç boyutlu yazıcı, Additive manufacturing, 3D printer, Definitive crown, Surface roughness, Printing orientation, Three dimensional printer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Eklemeli üretimde, baskı sürecine ait çeşitli parametreler üretilen restorasyonların özelliklerini etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, farklı baskı açıları ve destek çapları kullanılarak eklemeli yöntemle üretilen daimi kuron restorasyonlarda, bu parametrelerin yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda eklemeli yöntem ile daimi rezin kullanılarak kuron tasarımları 0° ve 30° olmak üzere iki farklı baskı açısında konumlandırılmış ve her açı için 0,3 mm, 0,5 mm ve 0,7 mm olmak üzere üç farklı destek çapında üretilmiştir. Kuronlara polisaj yapılmadan önce oklüzal yüzeyde destek bölgesinden profilometre ile yüzey pürüzlülüğü ölçülmüş, ardından üretici talimatlarına göre polisaj yapılarak ölçümler tekrarlanmıştır. Ayrıca polisaj öncesi ve sonrasında her alt gruptan seçilen bir örnek SEM ile 250x, 500x, 1000x büyütmelerde incelenerek yüzey farklılıkları değerlendirilmiştir. Elde edilen bulguların istatistiksel analizi IBM SPSS Statistics 27 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Destek çapları arasında yüzey pürüzlülüğü açısından anlamlı bir fark bulunmazken (p>0,05), baskı açısı ve polisajın yüzey pürüzlülüğü üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Polisaj öncesinde 0° baskı açısında yüzey pürüzlülüğü değerleri 0,40±0,14–0,50±0,24, 30° baskı açısında ise 0,26±0,12–0,31±0,15 aralığında ölçülmüştür. Polisaj sonrası tüm gruplarda yüzey pürüzlülüğü değerleri anlamlı düzeyde azalmış; 0° baskı açısında 0,25±0,05–0,30±0,12, 30° baskı açısında ise 0,10±0,03–0,14±0,09 aralığında belirlenmiştir (p<0,05). Tüm destek çaplarında 0° baskı açısıyla üretilen kronlar, 30° baskı açısıyla üretilenlere kıyasla daha yüksek yüzey pürüzlülüğü göstermiştir. Destek çapı, baskı açısı ve polisajın birlikte yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkileşimleri istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada, daimi rezin kuronların yüzey pürüzlülüğü üzerinde baskı açısı ve polisaj işleminin belirleyici olduğu, destek çapının ise anlamlı bir etkisinin bulunmadığı saptanmıştır. 0° baskı açısıyla üretilen kuronlar, 30° baskı açısıyla üretilenlere kıyasla daha yüksek yüzey pürüzlülüğü göstermiştir. Polisaj işlemi, tüm gruplarda yüzey pürüzlülüğünü istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaltmıştır. Destek çapı, baskı açısı ve polisajın yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkileşimleri anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Various parameters in additive manufacturing influence the properties of printed restorations. The aim of this in vitro study was to comparatively evaluate the effect of different build orientations and support diameters on the surface roughness of permanent crown restorations fabricated using an additive manufacturing technique. Material and Methods: In this study, crown restorations were fabricated using a permanent resin with an additive manufacturing technique and positioned at two different build orientations (0° and 30°). For each build orientation, three different support diameters (0.3 mm, 0.5 mm, and 0.7 mm) were used. Surface roughness was measured from the support-contact areas on the occlusal surface using a profilometer before polishing, and the measurements were repeated after polishing according to the manufacturer's instructions. In addition, one specimen selected from each subgroup was examined by SEM at 250×, 500×, and 1000× magnifications before and after polishing to evaluate surface differences. The obtained data were statistically analyzed using IBM SPSS Statistics 27 software. Results: While no statistically significant difference was observed in surface roughness among the different support diameters (p>0.05), printing angle and polishing had a statistically significant effect on surface roughness (p<0.05). Before polishing, surface roughness values ranged from 0.40±0.14 to 0.50±0.24 at a 0° printing angle and from 0.26±0.12 to 0.31±0.15 at a 30° printing angle. After polishing, surface roughness values decreased significantly in all groups, ranging from 0.25±0.05 to 0.30±0.12 at 0° and from 0.10±0.03 to 0.14±0.09 at 30° printing angles (p<0.05). Across all support diameters, crowns fabricated at a 0° printing angle exhibited higher surface roughness compared with those fabricated at a 30° printing angle. The combined effects of support diameter, printing angle, and polishing on surface roughness were not statistically significant (p>0.05). Conclusions: In this study, it was determined that printing angle and polishing procedure were the primary factors affecting the surface roughness of permanent resin crowns, whereas support diameter had no statistically significant effect. Crowns fabricated at a 0° printing angle exhibited higher surface roughness compared to those fabricated at a 30° printing angle. The polishing procedure resulted in a statistically significant reduction in surface roughness across all groups. The interactions among support diameter, printing angle, and polishing on surface roughness were not found to be statistically significant.