Etkin barış inşasının zorlukları: Afganistan örneğinde
Challenges of effective peacebuilding: A case study of Afghanistan
  1. Tez No: 977434
  2. Yazar: SHUGUFA ORTAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİZ ÖZKURAL KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Barış İnşası, Çatışma, Zorluklar, Liberal barış yaklaşımı, yerel meşruiyet, Afghanistan, Peacebuilding, Conflict, Challenges, Liberal peace approach, local legitimacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
ÖZET Afganistan'da barışın inşası karmaşık ve zorlu bir süreçle sonuçlanan çok sayıda zorluklar ile karşı karşıya kalmıştır. Başlıca engeller köklü tarihsel çatışmalardan, güç peşinde koşan çeşitli grupların varlığından ve birleşik ve istikrarlı bir ulusun kurulmasını engelleyen kültürel ve sosyal bölünmelerden kaynaklanmaktadır. Afganistan'daki zorlukların şiddetlenmesi, kişisel çıkarları yerel zorunlulukların önünde tutma tercihi, mevcut karmaşıklıkları önemli ölçüde artırmış olan uluslararası aktörlerin katılımıyla karmaşık bir şekilde bağlantılıdır. Bu çalışmanın amacı Afganistan örneğinde barış inşası hedeflerini engelleyen temel zorlukları araştırarak etkin barış inşa sürecine etkilerini inceleyerek, Afganistan'da barış inşa sürecinin neden tam bir başarıya ulaşamadığını ortaya çıkarmaktır. Bunun yansıra Afganistan'da barış inşasında atılan adımların ve kullanılan araçların Afganistan'ın siyasi, sosyal, kültürel ve iktisadi sektörlerini nasıl etkilediğinin üzerinde durarak eleştirel bir şekilde değerlendirme yapılmıştır. Çalışmaya özgünlük katan husus son yirmi yılda çok uluslu aktörler tarafından yürütülen Afganistan müdahalesinde barış inşası hedeflerini engelleyen temel zorlukların ve liberal barış yaklaşımı benimseme etkilerinin birlikte çalışılmasıdır. Çalışmada Afganistan'da barışın tesis edilmesinde ABD öncülüğündeki barış inşası faaliyetlerinin bir araştırması yoluyla, liberal barış inşası pratiğinde yerel meşruiyet eksikliği eleştirilmiştir. Yıllardır sürekli kriz ve çatışma yaşayan ülkelerde barış inşasının etkin olabilmesi için tüm topluma değinecek spesifik yaklaşım ve kullanılabilecek pratik yöntemler aranmalıdır. Bu çalışmada Afganistan'da barış inşasında karşılaşılan zorlukları dikkate alarak araştırma sorularına cevap bulmak için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilere belge incelemesi yapılmasının yanı sıra tanımlayıcı ve tarihsel bir model kullanılarak analiz edilmiştir. Çünkü araştırmanın odak noktası Afganistan'da barış inşasının zorluklarıyla ve başarısızlığın arkasındaki faktörlerle sınırlıdır. Ayrıca bu yöntem barış inşasında eksikliklerin nerede olduğunu bulmaya da yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Peacebuilding in Afghanistan has faced numerous challenges resulting in a complex and challenging process. The main obstacles arise from deep-rooted historical conflicts, the existence of various groups seeking power, and cultural and social divisions that prevent the establishment of a unified and stable nation. The exacerbation of challenges in Afghanistan is intricately linked to the involvement of international actors, whose choice to prioritize personal interests over domestic imperatives has significantly increased existing complexities. The aim of this study is to reveal why the peacebuilding process in Afghanistan has not been fully successful by investigating the main challenges that hinder peacebuilding goals in the case of Afghanistan and examining their effects on the effective peacebuilding process. In addition, a critical evaluation was made, emphasizing how the steps taken, and the tools used in peacebuilding in Afghanistan affected the political, social, cultural, and economic sectors of Afghanistan. The aspect that adds originality to the study is the study of the main challenges that hinder peacebuilding goals and the effects of adopting a liberal peace approach in the Afghanistan intervention carried out by multinational actors in the last twenty years. The study criticizes the lack of local legitimacy in liberal peacebuilding practice through an investigation of US-led peacebuilding activities in establishing peace in Afghanistan. For peacebuilding to be effective in countries that have been experiencing constant crisis and conflict for years, specific approaches and practical methods that will touch the whole society should be sought. In this study, qualitative research method was used to find answers to the research questions, considering the difficulties encountered in peacebuilding in Afghanistan. In addition to document review, the data obtained was analyzed using a descriptive and historical model. Because the focus of the research is limited to the difficulties of peacebuilding in Afghanistan and the factors behind failure. In addition, this method helps to find out where the deficiencies are in peacebuilding.