Çarlık Rusya'nın Türkistan ve uzak doğu politikalarında bir general: Nikolay Ivanoviç Grodekov (1843-1913)
A general in tsarist Russia's Turkestan and far east policies: Nikolay Ivanovich Grodekov (1843–1913)
  1. Tez No: 977447
  2. Yazar: EDA NUR KONUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkistan, Turkistan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
XIX. yüzyılda Çarlık Rusya'sının yaşadığı askerî ve diplomatik başarısızlıklar, imparatorluğu yeni stratejik arayışlara yönlendirmiştir. Türkistan'da izlenen yayılmacı politikalar, hem ekonomik refahın yeniden sağlanmasına katkı sunmuş hem de Çarlık Rusya'nın zedelenen prestijini onarma çabasının bir parçası olmuştur. Türkistan üzerinde uzun süreli bir hâkimiyet kurma arzusu, büyük ölçüde Rusya'nın Uzak Doğu'da uyguladığı politikalarla pekiştirilmiştir. Bu dönemde Rusya'nın öncülüğünde Uzak Doğu ve Asya'da demiryolu projeleri yürütülmüş; Sahalin Adası'nın denetimi sağlanmış ve bölgede artan düzensizlik ile güvenlik açıklarına karşı önlemler alınmıştır. Aynı zamanda güçlenen Japonya'ya karşı, Rus çıkarlarını koruma yönünde dikkatli ve kararlı bir politika benimsenmiştir. Bu tutum, zamanla Türkistan'da kurulacak idari yapının da zeminini hazırlamıştır. 1905 Devrimi'nin ardından, bölgenin yönetiminde etkili bir figür haline gelen Nikolay İvanoviç Grodekov hem Ruslaştırma politikalarıyla hem de hizipler arası çatışmalarla yakından ilgilenmiştir. Bu çalışmanın odak noktasını oluşturan Grodekov, Türkistan ve Uzak Doğu'da sınır güvenliğini sağlamlaştıran stratejik bir aktör olarak öne çıkmıştır. Çalışmada, Nikolay İvanoviç Grodekov'un yaşamı ve faaliyetleri üzerinden, Çarlık Rusya'nın yayılmacı politikalarının Uzak Doğu'daki uygulamalarıyla nasıl bir bütünlük taşıdığı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the 19th century, the military and diplomatic failures experienced by Tsarist Russia led the empire to seek new strategic pursuits. The expansionist policies pursued in Turkestan contributed to the restoration of economic prosperity and were part of the effort to repair the damaged prestige of Tsarist Russia. The desire to establish long-term dominance over Turkestan was largely reinforced by the policies implemented by Russia in the Far East. During this period, railway projects were carried out in the Far East and Asia under the leadership of Russia; Sakhalin Island was controlled and measures were taken against the increasing disorder and security gaps in the region. At the same time, a careful and determined policy was adopted to protect Russian interests against the strengthening of Japan. This attitude also prepared the ground for the administrative structure that would be established in Turkestan in time. Nikolay Ivanovich Grodekov, who became an influential figure in the administration of the region after the 1905 Revolution, was closely involved in both Russification policies and factional conflicts. Grodekov, who is the focus of this study, has emerged as a strategic actor who strengthened border security in Turkestan and the Far East. The study examines how the expansionist policies of Tsarist Russia were integrated with their practices in the Far East through the life and activities of Nikolay Ivanovich Grodekov.