Fen bilimleri dersinde akran eğitiminin öğrenci başarısına ve tutumuna etkisi
The effect of peer education on student achievement and attitude in science course
- Tez No: 977451
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akran, Peer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, akran eğitiminin ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin“Madde ve Isı”ünitesindeki kazanımları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada, akran eğitimi yaklaşımının öğrencilerin akademik başarı düzeyleri ve fen bilimleri dersine yönelik tutumları üzerindeki etkisi, yapılandırmacı öğretim yöntemiyle karşılaştırılarak bulgular değerlendirilmiştir. Yöntem: Bu çalışmada akran eğitiminin, öğrencilerin“Madde ve Isı”konusundaki akademik başarı ve tutum üzerindeki etkisini incelemek amacıyla ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada nitel ve nicel veriler değerlendirildiği için karma yöntem yaklaşımı benimsenmiş, nicel veriler istatistiksel olarak, nitel veriler ise tümevarımsal içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Veri analizi IBM SPSS Statistics 30.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi ve normallik testleri uygulanmıştır. Hipotez testlerinde grup içi karşılaştırmalar için bağımlı örneklem t-testi, gruplar arası karşılaştırmalar için bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir. Bulgular:Araştırma bulgularına göre, kontrol grubunun akademik başarı puanlarında çalışma öncesi ve sonrası arasında anlamlı bir fark görülmezken, deney grubunda başarı puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Cinsiyet açısından değerlendirildiğinde, kontrol grubundaki erkek öğrencilerin başarı puanları düşmüş, kız öğrencilerin puanları ise biraz artmıştır ancak bu değişimler anlamlı değildir. Deney grubunda ise hem erkek hem de kız öğrencilerin başarı puanları artmış olup, bu artışlar anlamlılık sınırına yakın düzeydedir. Tutum ölçeği sonuçlarında hem deney ve kontrol grupları hem de cinsiyet kategorileri açısından anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme verileri, öğrencilerin akran eğitimi sürecini eğlenceli bulduğunu, öğreten akranların stres yaşadığını ancak öğrenen akranların konuları daha iyi anladıklarını ortaya koymuştur. Fen Bilimleri dersine yönelik tutumlarında olumlu değişimler gözlenmiş ve öğrenciler bu yöntemin diğer derslerde de uygulanmasını önermişlerdir. Sürecin iyileştirilmesi için öğrenciler çeşitli etkinlikler, daha fazla zaman ve ödül sistemi gibi önerilerde bulunmuşlardır. Sonuç:Bu çalışmada akran eğitiminin ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına olumlu etkisi olduğu, ancak tutum üzerinde anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı belirlenmiştir. Deney grubunda başarı artışı gözlenirken, kontrol grubunda anlamlı fark gözlenmemiştir. Akran eğitimi her iki cinsiyet grubunda da başarı artışı sağlamış ancak bu artışlar istatistiksel anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır. Deney grubundaki kız öğrenciler hem ön-test hem de son-test ölçümlerinde erkek öğrencilerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek başarı göstermiştir. Nitel bulgular öğrencilerin süreci eğlenceli bulduğunu, öğreten akranların stres yaşadığını ve genel olarak öğrenmenin arttığını göstermiştir. Akran eğitimi başarının artırılması ve öğrencilerin sosyalleşmesi açısından etkili bir yöntem olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to examine the effect of peer education on sixth-grade primary school students' achievements in the“Matter and Heat”unit. In the research, the effect of the peer education approach on students' academic achievement levels and attitudes towards science courses was evaluated by comparing it with the constructivist teaching method. Method: In this study, a quasi-experimental design with pretest-posttest control groups was used to examine the effect of peer education on students' academic achievement and attitudes regarding the“Matter and Heat”topic. Since qualitative and quantitative data were evaluated in the research, a mixed-method approach was adopted; quantitative data were evaluated statistically, while qualitative data were evaluated through inductive content analysis. Data analysis was conducted using IBM SPSS Statistics 30.0 software. Descriptive statistics, reliability analysis, and normality tests were applied. In hypothesis testing, dependent sample t-tests were used for within-group comparisons, and independent sample t-tests were used for between-group comparisons. The statistical significance level was set at p<0.05. Findings: According to the research findings, while no significant difference was observed between pre- and post-study academic achievement scores in the control group, a statistically significant increase in achievement scores was detected in the experimental group. When evaluated in terms of gender, male students' achievement scores in the control group decreased and female students' scores increased slightly, but these changes were not significant. In the experimental group, both male and female students' achievement scores increased, and these increases were close to the significance level. No significant change was observed in the attitude scale results in terms of both experimental and control groups and gender categories. Semi-structured interview data revealed that students found the peer education process enjoyable, peer tutors experienced stress, but peer learners understood the topics better. Positive changes were observed in their attitudes towards Science courses, and students recommended that this method be applied in other courses as well. For process improvement, students made suggestions such as various activities, more time, and a reward system. Conclusion: This study determined that peer education has a positive effect on the academic achievement of 6th grade primary school students, but does not create a significant change in attitudes. While an increase in achievement was observed in the experimental group, no significant difference was observed in the control group. Peer education provided achievement gains in both gender groups, but these gains did not reach statistical significance. Female students in the experimental group showed statistically significantly higher achievement than male students in both pre-test and post-test measurements. Qualitative findings showed that students found the process enjoyable, peer tutors experienced stress, and learning generally increased. Peer education is recommended as an effective method for improving achievement and students' socialization.