Kariyer memnuniyetinin iş tatmini üzerinde etkisinde iş-aile çatışmasının aracı ve yenilikçi iş davranışının düzenleyici rolü: Akademisyenler üzerinde bir araştırma
The mediating role of work-family conflict and the moderating role of innovative work behavior in the effect of career satisfaction on job satisfaction: A study on academics
  1. Tez No: 977481
  2. Yazar: NİDA BENGİSU TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer tatmini, İş doyumu, İş-aile çatışması, Career satisfaction, Job satisfaction, Work-family conflict
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kariyer memnuniyeti ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi, iş-aile çatışmasının aracılık rolü ve yenilikçi iş davranışının düzenleyici etkisi bağlamında incelemektedir. Kaynakların Korunması Teorisi (COR) ve Herzberg'in Çift Faktör Teorisi temelinde oluşturulan araştırma modelinde, bireysel ve örgütsel kaynakların çalışan memnuniyetine etkileri çok boyutlu olarak ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde görev yapan 382 akademisyen oluşturmaktadır. Veriler, SPSS ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, kariyer memnuniyetinin iş-aile çatışmasını negatif yönde etkilediğini ve bu çatışmanın iş tatminini azalttığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, yenilikçi iş davranışının bu ilişkiler üzerinde anlamlı bir düzenleyici rol üstlendiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, akademik personelin kariyer süreçlerinin yönetimi ve iş-aile dengesi politikalarının geliştirilmesi açısından önemli uygulama önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between career satisfaction and job satisfaction within the framework of the mediating role of work-family conflict and the moderating effect of innovative work behavior. Based on the Conservation of Resources (COR) Theory and Herzberg's Two-Factor Theory, the research model examines the multidimensional effects of individual and organizational resources on employee satisfaction. The sample consists of 382 academics working at various universities in Türkiye. The data were analyzed using SPSS and AMOS software. The findings indicate that career satisfaction negatively affects work-family conflict, and that this conflict, in turn, reduces job satisfaction. Furthermore, innovative work behavior was found to play a significant moderating role in these relationships. The results provide important practical implications for the management of academic career processes and the development of effective work-family balance policies.