Memlük Devleti'ne Anadolu'dan gelenler ve etkileri (648-923 /1250-1517)
The comers from Anatolia to the Mamluk State and their effects (648- 923 /1250 -1517)
- Tez No: 977536
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN KAPANŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Memlük Devleti, Anadolu, Moğol, Mısır, Suriye, Mamluk State, Anatolia, Mongols, Egypt, Syria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın konusu ve araştırma problemi Anadolu'dan Memlük coğrafyasına hicret edenlerin hicret etme sebepleri ve Memlük Devleti'nde oynadıkları rollerin ne olduğudur. Bunu tespit etmek ve Anadolu'dan Memlük Devleti'ne gelenlerin siyasî, askerî, idarî, dinî, ilmî, iktisadî ve sosyal alanlardaki etkilerini ortaya çıkartmak amaçlamaktadır. Çalışmada Memlük ve Anadolu tarihi için ana kaynak durumunda olan birinci el kaynaklar başta olmak üzere konuyla ilgili olan tüm eserlere ulaşılmaya çalışılmış, bu kaynaklar tasnif ve tahlil edildikten sonra konu başlıklarına göre terkip edilmiştir. Elde edilen bilgiler sebep-sonuç ve neden-nasılcı tarih anlayışıyla incelenmiştir. Çalışma sonucunda Anadolu coğrafyasından Memlük coğrafyasına, çoğunluğu siyasî, askerî ve ilmî olmak üzere ticarî ve sosyal tabakadan da çok sayıda kişinin geldiği görülmüştür. İsimleri ve faaliyetleri çalışmada detaylı bir şekilde verilmiş olan bu kişilerin, Memlük Devleti'nde siyasî, askerî, ilmî, iktisadî ve sosyal alanlarda önemli roller oynadıkları görülmüştür. Elde edilen bilgiler ışığında, İslâm dünyasının geçmişten günümüze düşünce, değer, coğrafya ve dayanışma açısından bölünmez bir bütün olduğu ve birlikte hareket ettiklerinde her alanda güçlü bir hâkimiyet kurabilecekleri somut olarak görülebilmektedir. Böylece, Anadolu'dan Memlük Devleti'ne göç edenleri ve onların siyasî, ilmî, iktisadî ve askerî alandaki faaliyet ve etkileri açıkça görülmüştür. Memlûk dönemi tarih kaynakları, bu şahsiyetlere dair dağınık ancak önemli bilgiler sunmakta; Anadolu ile Mısır ve Şam arasındaki tarihî ve kültürel etkileşimi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the reasons for Anatolian migration to Mamluk territories and the roles migrants played within the Mamluk State. It further aims to delineate the political, military, administrative, religious, scholarly, economic, and social impacts attributable to these newcomers. Employing a broad corpus—especially primary sources central to Mamluk and Anatolian history—the research classified and analyzed materials, synthesizing findings under thematic headings. The evidence was interpreted through a historical method grounded in causal, how–why analysis. The results indicate substantial Anatolian inflows encompassing political and military elites, scholars, merchants, and other social groups. The study's prosopographic evidence shows that these actors exercised significant influence across governance, warfare, intellectual production, commerce, and communal life in the Mamluk polity. In light of these findings, the Islamic world, past to present, emerges as an indivisible whole in terms of thought, values, geography, and solidarities; acting collectively, its participants achieved durable capacities across domains. Accordingly, the migrants from Anatolia and their political, scholarly, economic, and military activities and influences are clearly identified. Although Mamluk-period sources are scattered, they furnish significant attestations that, read together, reveal the historical and cultural interaction linking Anatolia with Egypt and Syria.