Kadın akademisyenlerin yöneticilik algılarına ilişkin görüşlerinin kraliçe arı sendromu bağlamında incelenmesi
The opinions of female academics about the principals in the context of the queen bee syndrome
  1. Tez No: 977611
  2. Yazar: KEVSER KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın akademisyenler, Kadın yöneticiler, Kraliçe arı sendromu, Women academicians, Women managers, Queen bee syndrome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, kadın akademisyenlerin yöneticilik kavramına yönelik algılarını, özellikle Kraliçe Arı Sendromu çerçevesinde incelemektir. Araştırmada, kadın akademisyenlerin liderlik rollerine atanma süreçleri, algılanan zorluklar ve cinsiyet temelli liderlik normlarına ilişkin tutumları ele alınmıştır. Erzincan ilinde görev yapan 25 kadın akademisyenden nitel araştırma yöntemiyle toplanan veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, katılımcıların liderlik kavramına dair çeşitli görüşlerini ortaya koymakta; liderlik fırsatları ve karşılaşılan zorluklara yönelik algılar, cinsiyet temelli liderlik normlarına karşı tutumlar ve liderlik rollerinde karşılaşılan engelleri incelemektedir. Özellikle Kraliçe Arı Sendromu bağlamında, kadın akademisyenlerin liderlik pozisyonlarına yönelik algılarının nasıl şekillendiği önemli bir odak noktası olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, kadın akademisyenlerin liderlik deneyimlerinin, kurumsal düzeyde cinsiyet eşitliği için önemli fırsatlar sunduğu görülmüştür
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the perceptions of female academics towards the concept of leadership, particularly in the context of the Queen Bee Syndrome. The study addresses the dynamics of female academics' appointment processes to leadership roles, perceived challenges, and attitudes towards gender-based leadership norms. Data were collected using a qualitative research method, focusing on 25 female academics in Erzincan province. The findings reveal various perspectives of the participants on the concept of leadership; they explore perceptions of leadership opportunities and challenges, attitudes towards gender-based leadership norms, and barriers encountered in leadership roles. In the context of the Queen Bee Syndrome, how female academics' perceptions of leadership positions are shaped has been identified as a significant focal point. Consequently, it has been observed that the leadership experiences of female academics provide important opportunities for gender equality at the institutional level.