Reel sayılar sisteminde zıt örnekler
Contrast examples in real numbers system
  1. Tez No: 977828
  2. Yazar: ÖYKÜ BİLECEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN BABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Analiz, Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, reel sayılar kümesinde ve bu küme ile doğrudan ilişkili yapılarda tanımlı matematiksel özelliklerin sınırlarını sorgulayan zıt örnekler ele alınmıştır. Amaç soyut tanım ve teoremlerin yalnızca doğrulayan örneklerle değil karşıt örneklerle de değerlendirilerek daha derin kavramasını sağlamaktır. Çalışmada öncelik ve sıralı cisimlerin sıralanabilirlik, tamlık ve yoğunluk gibi özellikleri; daha sonra reel düzlemde tanımlı fonksiyonların kompleks düzlemdeki davranışları incelenmiştir. Sürekli olup türevlenemeyen ya da çok değerli hale gelen fonksiyonlar üzerinden reel ve kompleks analiz arasındaki farklar gösterilmiştir. Ayrıca soyut cebir bağlamında komütatif olmayan matris grubu örneği ile grup yapılarındaki sezgisel sınırlara dikkat çekilmiştir. Her bir örnek ilgili yapının sezgisel olarak beklendiği biçimde davranmadığını göstererek öğrencilerin kavramları sınırlarıyla birlikte anlamalarına katkı sağlamaktadır. Bu yönüyle tez, yalnızca kuramsal bir inceleme değil, aynı zamanda öğretici ve sorgulayıcı bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents counterexamples that question the boundaries of mathematical properties defined on the set of real numbers and its related structures. The aim is to provide a deeper understanding of abstract definitions and theorems through not only supporting examples but also counterexamples that challenge common intuitions. The study begins by examining properties such as orderability, completeness, and density in ordered fields. It then explores the behavior of functions defined on the real plane when extended to the complex plane. Through examples of functions that are continuous but non-differentiable or become multi-valued in the complex domain, the conceptual differences between real and complex analysis are highlighted. Furthermore, the thesis includes a counterexample from abstract algebra, illustrating a non-commutative matrix group to emphasize the limits of intuitive expectations regarding group structures. Each counterexample demonstrates that the structures involved do not always behave as intuitively expected, promoting a more critical and comprehensive understanding of mathematical concepts. In this respect, the thesis offers not only a theoretical investigation but also an instructive and reflective perspective on learning through contrast.