Bilgi yönetim süreçlerinin yeni ürün performansı üzerine etkisinin incelenmesi
The impact of knowledge management processes on new product development
  1. Tez No: 977869
  2. Yazar: SAEED SHAHBAKHSH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEHRA SAVI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, Bilgi Yönetimi Süreçleri, Yeni Ürün Geliştirme, Müşteri Memnuniyeti, Süreç Verimliliği, Knowledge Management, Knowledge Management Processes, New Product Development, Customer Satisfaction, Process Efficiency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bilgi yönetimi süreçlerinin iyileştirilmesiyle yeni ürün performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Şirketlerin gelişmiş teknolojiler, merkezi bilgi sistemleri, bilgi paylaşım kültürü ve çalışan eğitimi gibi unsurlar aracılığıyla bilgi yönetim süreçlerini nasıl optimize edebileceği araştırılmış; bu iyileştirmelerin yenilikçilik, rekabet gücü, müşteri memnuniyeti ve iç süreç verimliliği üzerindeki etkileri ortaya konulmuştur. Araştırmada nitel yöntem benimsenmiş ve İran'da faaliyet gösteren Oqab Afshan Şirketi'nde yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bilgi yönetimi süreçleri, kurumsal kültür, işbirliği ve bilgi paylaşımı, çalışan motivasyonu, teknoloji kullanımı ve bilgi güvenliği başlıkları altında toplam 15 soru sorulmuş, veriler tümevarım yöntemiyle analiz edilmiştir. Katılımcıların verdikleri yanıtlar betimsel ve içerik analizleriyle değerlendirilmiş, her biri K1'den K5'e kadar kodlanmıştır. Elde edilen bulgular, bilgi paylaşımı ve teknoloji kullanımının yeni ürünlerin pazara sunulma süresi, yenilik kapasitesi, müşteri memnuniyeti ve ürün kalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Ayrıca şirket içi bilgi paylaşım kültürünün güçlendirilmesi ve çalışanların bilgiye dayalı karar alma süreçlerine aktif katılımı, süreç verimliliği ve maliyet azaltma gibi kritik başarı alanlarında önemli gelişmeler sağlamaktadır. Bu çalışma, işletmelerin bilgi yönetimi stratejilerini yeniden yapılandırmaları ve sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmeleri açısından önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of improving knowledge management processes on the performance of new products. The research investigates how companies can optimize their knowledge management through factors such as advanced technologies, centralized information systems, a culture of knowledge sharing, and employee training, and reveals the impact of these improvements on innovation, competitive advantage, customer satisfaction, and internal process efficiency. A qualitative research method was adopted, and semi-structured interviews were conducted at Oqab Afshan Company in Iran. A total of 15 questions were asked under topics such as knowledge management processes, corporate culture, collaboration and knowledge sharing, employee motivation, technology use, and information security. The data were analyzed through inductive reasoning using descriptive and content analysis methods. Participants were coded from K1 to K5 based on their interview order. The findings show that knowledge sharing and the use of technology positively influence the time to market for new products, innovation capacity, customer satisfaction, and product quality. Moreover, strengthening the culture of knowledge sharing within the company and increasing employees' active participation in knowledge-based decision-making processes significantly contribute to process efficiency and cost reduction. This study provides important insights for companies aiming to restructure their knowledge management strategies and achieve sustainable competitive advantage.