Utilization of horror element in contemporary Japanese animations case of study: Mononoke (2007)
Çağdaş Japon animasyonlarında korku unsurunun kullanımı: Mononoke (2007) örneği
  1. Tez No: 978011
  2. Yazar: SARINA NAZIFI
  3. Danışmanlar: DR. LECTURER İBRAHİM CEM BÖLÜKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Horror Elements, Folklore, Yokai, Anime, Mononoke (2007), Horror Elements, Folklore, Yokai, Anime, Mononoke (2007)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Animasyon Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, günümüz bağlamında seçili Japon korku Animesi Mononoke (2007) üzerinden çağdaş Japon korku animasyonlarında korku unsurlarının kültürel miras, folklor, Yokai, Kabuki tiyatrosu ve Ukiyo-e resimlerinin etkisiyle nasıl kullanıldığını incelemektedir. Bu çalışma, Yokai ve onlara ait folklorla ilişkili olan geleneksel ve modern korku unsurlarını ve bu unsurların motiflerini çağdaş Japon film ve animasyonlarında analiz etmektedir. Yokai ve onlara bağlı folklor, bilinmeyene dair sembolik tezahürler ve toplumsal kaygıların yansımaları olarak kısaca tanınsa da, bu çalışmanın ana odağı, anlatım, görsel sembolizm, karakter türleri ve tematik yapılar gibi korku motiflerinin Mononoke (2007) gibi çağdaş eserlerde nasıl evrildiği ve uyarlandığını incelemeye yöneliktir. Çalışma, Kabuki tiyatrosu ve Ukiyo-e sanatı gibi kültürel biçimlerin etkisiyle geleneksel korku estetiğinin modern animasyona dönüşümünü araştırmaktadır. Sonuç olarak, bu tez, 21. yüzyılın başlarındaki Japon animasyonlarında korku unsurlarının rolünü ve tekniklerini tanımlamayı amaçlamakta ve tarihsel ögelerin çağdaş bir bağlamda nasıl yeniden şekillendirilerek anlam kazandığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of horror elements in the usage of contemporary Japanese horror animations concerning the cultural heritage, folklore, Yokai, and the influence of Kabuki theatre and Ukiyo-e paintings on the selective horror Anime, Mononoke (2007), in the context of the present day. This study analyzes both traditional and modern horror elements and their motifs in contemporary Japanese movies and animations, which are associated with Yokai. While Yokai and their associated folklore are briefly acknowledged as symbolic manifestations of the unknown and reflections of social anxieties, the primary focus lies in examining how these horror motifs such as narration, visual symbolism, character types, and thematic constructs have evolved and been adapted in contemporary works like Mononoke (2007). The study investigates the transformation of traditional horror aesthetics, as influenced by cultural forms such as Kabuki theatre and Ukiyo-e art, into modern animation. Ultimately, this thesis aims to identify the role and techniques of horror in Japanese animations of the early 21st century, demonstrating how historical elements have been reshaped to resonate within a contemporary context.