Arteria thoracica interna'nın morfometrisinin bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of morphometrics of the internal thoracic arteria by computed tomograpy
- Tez No: 978164
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Arteria Thoracica Interna, Arteria Subclavia, Bilgisayarlı Tomografi, Morfometrik Ölçüm, Otolog Meme Rekonstrüksiyonu, Arteria Thoracica Interna, Arteria Subclavia, Computer Tomography, Morphometric measurement, Otologous Breast Reconstruction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: A. thoracica interna (ATI) a. subclavia'nın dalı olup genellikle ikinci bölümünden ayrılır. Sternum'un lateralinde çoğunlukla bilateral ve venlerle birlikte merkezi yerleşimlidir. Bu yüzden ATI diğer arterlere göre radyoterapiden daha az etkilenir. Bu yüzden meme cerrahisi için oldukça önemli bir arterdir. ATI'nın anatomik konumu, uygun çapı nedeniyle otolog serbest flep meme rekonstrüksiyonunda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Cerrahilerdeki yaygın kullanımı sebebiyle ATI'nın varyasyonlarının preoperatif görüntülenmesi oldukça önemlidir. Anatomik özellikleri ve morfometrisinin bilinmesi klinisyenlere kılavuzluk eder. Bu yüzden çalışmamızda ATI'nın varyasyonları, çıkış seviyesi, uzunluğu ve çapı gibi anatomik özelliklerini ortaya koymayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda, Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi'ne herhangi bir nedenle başvuran, yaşları 18 ila 69 arasında değişen 37 kadın ve 35 erkek bireyin thorax bilgisayarlı tomografik anjiografi ile elde edilmiş radyolojik görüntüleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Görüntülerde a. thoracica interna'nın anatomik ve morfolojik özellikleri incelenmiştir. Yapılan ölçümler SPSS ile istatistiksel açıdan değerlendirilmiş ve bulgulara ulaşılmıştır. BULGULAR: Çalışmamızın bulgularına göre ATI uzunluğu, 1-6. interkostal aralık (IKA) seviyelerinde ölçülen ATI çapları, önemli yapılara olan uzaklıkları ve IKA seviyelerinde perforan dal varlığı ve değerleri hem cinsiyete hem de sağ/sol tarafa göre istatistiksel açıdan değerlendirildiğinde anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. SONUÇ: Literatürü incelediğimizde ATI için yapılan ölçümlerin uzunluk, çap ve önemli yapılara olan uzaklık gibi tek bir parametre olarak değerlendirildiği görmektedir. Bizim çalışmamızda ise uzunluk, çap ve diğer morfometrik parametreler bir araya getirilerek literatüre daha kapsamlı bir kaynak oluşturulmuştur. Çalışmamızın sonuçlarının hem klinisyenlere hem de literatüre katkı sağlayacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: The arteria thoracica interna (ATI), also known as the internal mammary artery, is a branch of the subclavian artery, typically arising from its second part. It is usually bilaterally located with the accompanying veins and positioned medially along the lateral edge of the sternum. Due to its central location, the ATI is less affected by radiotherapy than other arteries, making it particularly important in breast surgery. The ATI is widely used in autologous free flap breast reconstruction due to its anatomical position, suitable diameter, and excellent cosmetic outcomes. Given its widespread use in various surgical procedures, preoperative imaging of both variations of the ATI is of great importance. Understanding its anatomical characteristics and morphometry provides valuable guidance for clinicians. Therefore, our study aimed to identify the anatomical features of the ATI, including its variations, origin level, length, and diameter. MATERIALS AND METHODS: In our study, we retrospectively evaluated thoracic computed tomographic angiography images obtained for various indications from 37 female and 35 male patients aged between 18 and 69 years at Sakarya University Training and Research Hospital. The anatomical and morphological characteristics of the ATI were examined in the imaging data. The measurements were statistically analyzed using SPSS software, and findings were obtained. RESULTS: According to our findings, the ATI length, diameters measured at the 1st to 6th intercostal space (ICS) levels, distances to critical anatomical landmarks, and the presence of perforating branches at ICS levels showed statistically significant differences based on gender and laterality (right/left side). CONCLUSION: A literature review reveals that most studies evaluating the ATI focus on a single parameter, such as length, diameter, or distance to key structures. In contrast, our study provides a more comprehensive dataset by collectively including all these morphometric parameters. Our findings will contribute meaningfully to both clinical practice and the existing body of literature.