Akut kolesistit nedeniyle laparoskopik kolesistektomi yapılan hastalarda operasyon zorluğunu öngörmede bilgisayarlı tomografi ve klinikopatolojik bulguların etkinliği
The aim of this study was to investigate the effectiveness of computed tomography findings and clinicopathological parameters in predicting surgical difficulty in patients who underwent laparoscopic cholecystectomy for acute cholecystitis.
- Tez No: 978252
- Danışmanlar: DR. SEFA ÖZYAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut kolesistit, kolesistektomi, kolelitiazis, Acute cholecystitis, cholecystectomy, cholelithiasis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız akut kolesistit (AK) nedeniyle laparoskopik kolesistektomi (LK) planlanan hastalarda operasyon zorluğunu öngörmede Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve klinikopatolojik bulguların etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Acil serviste AK tanısıyla yatış verilen LK planlanan ve preoperatif intravenöz (IV) kontrastlı veya trifazik BT çekilmiş olan 18 yaş üstü, geçirilmiş üst abdomen cerrahisi olmayan tüm hastalar çalışmaya alınacaktır. Çalışma prospektif olarak yapılacaktır. Hastaların preoperatif yaş, cinsiyet, IV kontrastlı BT bulguları, komorbid hastalıkları (Charlson komorbidite skorlaması kullanıldı), Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP) öyküsü, pankreatit öyküsü, intraoperatif komplikasyonlar, kanama miktarı, postoperatif hastanede yatış süresi, postoperatif komplikasyonlar (Clavien-Dindo sınıflaması kullanıldı), postoperatif kaçak, kanama, preoperatif ve postoperatif 1. gün white blood cell (WBC), C Reaktif Protein (CRP), bilirubin değerleri, hemoglobin (Hgb), aspartat aminotransferaz (AST) ve alanin aminotransferaz (ALT), amilaz, lipaz, laktat dehidrogenaz (LDH) değerleri hastane bilgi sisteminden alınarak kaydedildi. Ayrıca ameliyat süreleri kaydedildi. 18 yaş altı hastalar, preoperatif IV kontrastlı abdominal BT çekilmemiş olan hastalar, geçirilmiş abdominal operasyonu olan hastalar, safra kesesi (SK) malignitesi olan hastalar, perkütan kolesistostomi (PK) ile tedavi edilmiş hastalar çalışma dışı bırakıldı. Elde edilen verilerle ameliyat zorluğu arasındaki ilişki karşılaştırıldı. Bulgular: Yapılan çalışmada AK nedeniyle LK yapılan hastaların operasyon zorluğunu öngörmede BT bulgularından Kolon-SK arasındaki yağ doku dansitesi kolay grupta −92,91±15,39 Hounsfield Üniti (HU), zor grupta −83,42±17,07 HU olup anlamlı fark göstermiştir (p=0,010). Pankreatik kanal çapı kolay grupta 0,99±0,25 mm, zor grupta 1,20±0,51 mm olup istatistiksel olarak fark anlamlı bulunmuştur (p=0,030). Ayrıca perikolesistik sıvı varlığı zor grupta %72,3 (n=34), kolay grupta ise %27,7 (n=13) oranında olup anlamlı farklılık göstermiştir (p=0,013). Sonuç: Çalışmamızda AK nedeniyle LK planlanan hastalarda ameliyat zorluğunu öngörmede klinik ve laboratuvar verilerinin yeterli etkinliğe sahip olmadığı buna karşın BT bulgularının cerrahi zorluk öngörüsünde etkin olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Yapılacak yeni çalışmalarda operasyon zorluğunu öngörmede klinik ve laboratuvar verilerinin yanında BT bulgularının daha fazla araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effectiveness of Computed Tomography (CT) findings and clinicopathological parameters in predicting surgical difficulty in patients who underwent laparoscopic cholecystectomy (LC) for acute cholecystitis. Materials and Methods: Our study was conducted prospectively. All patients over 18 years of age who were admitted to the emergency department with a diagnosis of acute cholecystitis, planned for LC, and underwent preoperative intravenous (IV) contrast-enhanced or triphasic CT were included in the study. Patients with a history of upper abdominal surgery, those without preoperative IV contrast-enhanced abdominal CT, patients with gallbladder malignancy, and those treated with percutaneous cholecystostomy were excluded. This study was designed prospectively. Preoperative data including age, sex, IV contrast-enhanced CT findings, comorbidities (assessed using the Charlson Comorbidity Index), history of Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography (ERCP) and pancreatitis; intraoperative complications, amount of bleeding, postoperative length of hospital stay, postoperative complications (classified according to Clavien-Dindo), postoperative bile leakage, bleeding, and laboratory values (preoperative and postoperative day-1 white blood cell count [WBC], C-reactive protein [CRP], bilirubin level, hemoglobin [Hgb], aspartate aminotransferase [AST], alanine aminotransferase [ALT], amylase, lipase, and lactate dehydrogenase [LDH]) were recorded from the hospital database. Operative time was also documented. The relationship between these parameters and the degree of surgical difficulty was analyzed. Results: Among patients who underwent laparoscopic cholecystectomy for acute cholecystitis, CT findings demonstrated statistically significant differences in predicting surgical difficulty. The fat tissue density between the colon and gallbladder was −92.91±15.39 Hounsfield Unit (HU) in the easy group and −83.42±17.07 HU in the difficult group (p = 0.010). The diameter of the pancreatic duct was 0.99±0.25 mm in the easy group and 1.20±0.51 mm in the difficult group, showing statistical significance (p = 0.030). Additionally, pericholecystic fluid was present in 72.3% (n=34) of the difficult group and 27.7% (n=13) of the easy group, showing a significant difference (p = 0.013). Conclusion: In patients scheduled for LC due to acute cholecystitis, clinical and laboratory findings alone were not sufficiently effective in predicting surgical difficulty. In contrast, CT findings were shown to be effective predictors of difficult surgery. Future studies are recommended to further evaluate CT findings in combination with clinical and laboratory data for predicting operative difficulty.