Milli güvenliğin tesis edilmesinde yapay zeka destekli istihbarat sürecinin analizi
Analysis of artificial intelligence supported intelligence process in establishing national security
  1. Tez No: 978270
  2. Yazar: IBRAHIM RASULOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET CEM OĞULTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Güvenlik, Ulusal İstihbarat, İstihbarat Döngüsü, Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi, Derin Öğrenme, Bilgisayarla Görme, Otomatik Sistemler, National Security, National İntelligence, Intelligence Cycle, Artificial Intelligence, Machine Learning, Deep Learning, Computer Vision, Otomatic Systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Terörizm Araştırmaları Bilim Dalı
Özet
Bu tez, yapay zeka (YZ) algoritmalarının istihbarat süreçlerine entegrasyonunu ve bunun güvenlik operasyonları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Nitel bir araştırma yöntemi olarak betimsel içerik analizi tercih edilmiş, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türkiye ve Çin gibi aktörlerin yayımladığı bilimsel makaleler, tezler, strateji belgeleri ve istihbarat raporları sistematik biçimde incelenmiştir. Çalışma, YZ teknolojilerinin istihbarat döngüsünün her aşamasına nasıl dahil edildiğini ve bu entegrasyonun sunduğu fırsatlar ile beraberinde getirdiği riskleri ortaya koymayı amaçlamıştır. Bulgular, YZ'nin büyük hacimli ve çeşitli veri kümelerini gerçek zamanlı olarak işleyebilmesi sayesinde istihbarat süreçlerini önemli ölçüde hızlandırdığını göstermektedir. Makine öğrenmesi ve derin öğrenme yöntemleri desen tanıma, anomali tespiti ve öngörücü analiz gibi işlevlerle analistlerin iş yükünü hafifletirken karar destek kapasitesini güçlendirmektedir. Karşılaştırmalı örnekler, otomatik sinyal işleme, görüntü analizi ve karar destek sistemleri gibi yapay zeka temelli uygulamaların durum farkındalığını artırmak üzere yaygın şekilde uygulandığını ortaya koymaktadır. Buna karşılık, çalışmada algoritmaların“kara kutu”şeffaflık sorunu, veri güvenliği endişeleri ve bunları aşmak için yeni yönetişim ve etik çerçeveler geliştirilmesi gereği gibi kritik zorluklar da tespit edilmiştir. Sonuçlar, YZ destekli sistemlerin yalnızca operasyonel verimliliği artırmakla kalmayıp stratejik karar alma süreçlerini de dönüştürdüğünü doğrulamıştır. Genel olarak, uygun teknik altyapı, kurumsal uyum ve etik önlemler sağlandığında yapay zekanın istihbarata entegrasyonu geleneksel yöntemlere kıyasla daha ölçeklenebilir ve proaktif bir güvenlik kapasitesi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the integration of artificial intelligence (AI) algorithms into intelligence processes and its implications for security operations. A qualitative research methodology is employed, involving systematic document analysis of scholarly articles, theses, strategic policy documents and intelligence reports from North Atlantic Treaty Organization (NATO), the Europan Union (EU), the United States of America (USA), Turkiye, China and other sources. Using descriptive content analysis, the study evaluates how AI technologies are incorporated into each phase of the intelligence cycle, identifying associated opportunities and risks. Findings indicate that AI integration significantly accelerates intelligence workflows by enabling rapid processing of massive, heterogeneous datasets. Machine learning and deep-learning techniques enhance pattern recognition, anomaly detection and predictive analysis, easing analysts' workloads and improving decision support. Comparative case examples show that states are increasingly adopting AI-driven methods (such as automated signal processing, image analysis and decision-support systems) to boost situational awareness. However, the study also identifies critical challenges: algorithmic“black-box”opacity, data-security concerns and the need for new governance and ethical frameworks to ensure transparency and accountability. The results confirm the hypothesis that AI-supported systems not only expedite intelligence procedures but also shape strategic decision-making. In conclusion, AI-supported intelligence processes offer substantial operational and strategic advantages, making traditional intelligence more scalable and proactive, provided that technical, organizational and ethical dimensions (such as infrastructure, training and oversight) are adequately addressed.