أثر الفتوى في القرار السياسي دراسة تأصيلية تطبيقية في الضوابط والإشكاليات
Fetvanın siyasi karar üzerindeki etkisi kontroller ve problemler üzerine temel ve uygulamalı bir çalışma
- Tez No: 978412
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SAİTOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fetva, Siyasi Fetva, Siyasi Karar, Fetva İlkeleri, İslam Siyasi Hukuku, Fatwa, Political Fatwa, Political Decision, Fatwa Regulations, Islamic Political Jurisprudence
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Fetva, İslam'da ilim ve içtihat ehli için en önemli şer'i görevlerden biridir. Bu görev, ilahi bir misyon ve nebevi bir vazifedir. Âlimler, peygamberlerin vârisleridir; onlardan ilmi miras almışlar ve tebliğ ile beyan görevini devralmışlardır. Fetva, şer'i hükmün bildirimi olması hasebiyle, İbn Kayyim'in ifade ettiği üzere, âdeta Allah Teâlâ adına imza atmak hükmündedir. Şatibi'ye göre ise müftü, ümmet içinde Hz. Peygamber'in (sav) makamında bulunmaktadır. Fetva, siyasi karar alma süreçlerini etkilemiş; tarih boyunca önemli olayların oluşmasında ve yapısal değişimlerin meydana gelmesinde rol oynamıştır. Müftülerin bu ilişkiye yaklaşım metodolojileri farklılık göstermiş, bu da fetvanın siyasi konularla ilişkisinde birçok sorunu gündeme getirmiştir. Bu çalışma hem fetva hem de siyasi karar kavramlarını açıklamayı, aralarındaki ilişkinin mahiyetini ortaya koymayı, siyasi alandaki fetvayı denetleyecek ve yönlendirecek bir fıkhi çerçeve oluşturmayı ve fetva ile siyasi karar ilişkisini kuşatan temel problemleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, fetvanın siyasi karara olan etkisini; mahiyetini, biçimlerini, sınırlarını ve sorunlarını ortaya koymakta; fetva ile siyasi alan arasındaki ilişkiyi düzenleyen en önemli fıkhi kuralları belirlemekte; bu ilişkinin temel problemlerini, bu problemlerin nedenlerini ve doğurdukları sonuçları tespit ve tahlil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The fatwa is considered one of the most prominent religious functions of scholars and jurists in Islam. It is a divine mission and a prophetic duty. Scholars are the heirs of the prophets—they inherited knowledge from them and took on the responsibility of conveying and clarifying the rulings. A fatwa, being a declaration of a legal ruling, is akin to signing on behalf of Allah Almighty, as Ibn al-Qayyim expressed. According to al-Shatibi, the mufti occupies the position of the Prophet ﷺ within the Ummah. Fatwas have influenced political decision-making and played a role in major events and structural changes throughout various historical periods. The methodologies of those engaged in issuing fatwas have differed in their approach to this relationship, leading to numerous complexities regarding the role of muftis in political issues and contemporary challenges. This study aims to clarify the concepts of both fatwa and political decision-making, as well as the nature of the relationship between them. It also seeks to establish a jurisprudential framework to regulate and guide fatwas within the political sphere and to identify and analyze the key problematic phenomena in the relationship between fatwas and political decisions. The study concludes by clarifying the impact of fatwas on political decision-making in terms of its nature, forms, limits, and associated challenges. It also identifies the most important jurisprudential controls governing fatwas in the political field and analyzes the major issues in this relationship, along with their causes and consequences.