Teşvik ve desteklerin işletmenin piyasa aksiyonları üzerindeki etkisi; İhracat performansı üzerine bir araştırma
The impact of incentives and support on business market actions;A study on export performance
  1. Tez No: 978432
  2. Yazar: SULTAN AKKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KASIMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat, Teşvik, Hibe, İhracat Destekleri, İşletme Stratejileri, Teşvik Sistemi, Devlet yardımı, Teşvikler, İhracat teşvikleri, Exports, İncentives, Grants, Export Supports, Business Strategies, İncentive System, State aid, Incentives, Export, Export promotion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, geçmişten günümüze ihracatçı işletmeler açısından teşvik sistemine ilişkin uygulamalar ve güncel ihracat destekleri incelenmiş; bu desteklerin işletmelerin ihracat performansına etkileri araştırılmıştır. Araştırma kapsamında, ön onay alınan 154 ihracatçı işletmeye anket uygulanarak, hangi teşvik türlerinden yararlandıkları ve bu teşvikleri hangi stratejik alanlarda kullandıkları belirlenmiştir. Analizlerde parametrik olmayan test yöntemleri (Mann–Whitney U, Spearman korelasyon katsayısı, Kruskal–Wallis H) ile sıralı logistik regresyon modeli kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, ihracat teşviklerinin işletmelerin ihracat performansını anlamlı şekilde artırdığını göstermektedir. Ayrıca, desteklerin işletmeler tarafından çeşitli stratejik hedeflerde kullanıldığı gözlemlenmiştir. Çalışma, ihracatçı işletmeler nezdinde teşvik sisteminin etkinliğinin değerlendirilmesine ve stratejik kullanım alanlarının belirlenmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the practices regarding the incentive system and current export incentives for exporting enterprises from past to present and investigates the effects of these incentives on the export performance of enterprises. Within the scope of the study, 154 pre-approved exporting enterprises were surveyed to determine which types of incentives they benefit from and in which strategic areas they use these incentives. Nonparametric test methods (Mann-Whitney U, Spearman correlation coefficient, Kruskal-Wallis H) and ordered logistic regression model were used in the analysis. The findings show that export incentives significantly increase the export performance of enterprises. In addition, it is observed that the incentives are used by enterprises for various strategic objectives. The study aims to contribute to the evaluation of the effectiveness of the incentive system in the eyes of exporting enterprises and to identify strategic areas of use.