Çok ilaca dirençli tüberküloz hastalarının tedavi sonuçları ve etkileyen faktörler
Treatment outcomes and influencing factors in patients with multi̇drug resistant tuberculosis
  1. Tez No: 978592
  2. Yazar: AYŞENUR İLKYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA GÖNENÇ ORTAKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çok ilaca dirençli tüberküloz, Tedavi başarısı, Olumsuz tedavi sonucu, Multidrug resistance tuberculosis, Treatment success, Unfavorable treatment outcome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: İlaca dirençli tüberküloz (DR-TB), küresel tüberküloz kontrolü açısından önemli bir tehdit oluşturmaya devam etmekte ve halk sağlığı açısından ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, hastanemizde tedavi edilen rifampisin dirençli (RD) ve çok ilaca dirençli tüberküloz (ÇİD-TB) hastalarında tedavi sonuçlarını ve sonuçları etkileyen faktörleri değerlendirmektir. Yöntem: Retrospektif kesitsel çalışmamızda, 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi ve takip edilen 347 RD/ÇİD-TB hasta incelendi. Hastalar, Dünya Sağlık Örgütü (WHO 2021) ve ulusal tedavi kılavuzlarına uygun olarak, ilaç direnç testi sonuçları, eski tedavi hikayesi ve yan etki yönetimine göre bireyselleştirilmiş rejimlerle tedavi edildi. Hastaların demografik verileri, eşlik eden hastalıkları, mikrobiyolojik takip sonuçları, ilaç direnç testleri, tedavi rejimleri kaydedildi ve tedavi sonucuyla ilişkileri araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 347 hastada, ortalama yaş 34(15.62) olarak saptandı. 297 hasta (%85.6) başarıyla tedavi edildi (84 hastada (%24.2) kür, 213 hasta (%61.4) tedavi tamamlama). Tedavi sonucu olumsuz olan 50 hastanın 25'i (%7,2) tedaviyi terk etti, 22 hasta (%6,3) öldü, 3 hasta ise tedavi başarısızlığı idi. Tedavi sonucu başarılı olan 297 hasta ve olumsuz olan 50 hastanın özellikleri istatistiksel olarak karşılaştırıldığında yabancı uyruklu olmak (P=0,023), 65 yaş üzeri olmak (P=0,017) ve ilaç yan etkisi görülmesi (P=0,050) tedavi sonucunu etkileyen olumsuz faktörler olarak anlamlı bulundu. 65 yaş üstü olmak olumsuz tedavi sonucu riskini 3,62 kat arttırmaktayken, yabancı uyruklu olmak olumsuz tedavi sonucu riskini 2,53 kat arttırmaktadır. Tedavide amikasin kullanılması (P=0,001) ve kullanılan ilaç sayısının 5'ten fazla olması (P=0,045) tedavi başarısını arttıran faktörler olarak saptandı. Sonuç: MDR-TB için uygulanan uzun süreli tedavi rejimi %85,6'lık tedavi başarısı ile oldukça etkili bulundu. Etkili tedavi protokolleri, hastaların yakın takibi, yan etkilerin erken tanınması ve kapsamlı hasta yönetimi başarılı sonuçlar elde edilmesini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Drug-resistant tuberculosis (DR-TB) remains a major global health threat and continues to pose a serious challenge to tuberculosis control efforts worldwide. The aim of this study was to evaluate the treatment outcomes and the factors affecting these outcomes in patients with rifampicin-resistant (RR-TB) and multidrug-resistant tuberculosis (MDR-TB) treated at our hospital. Methods: In this retrospective cross-sectional study, a total of 347 RR/MDR-TB patients treated and followed up between January 1, 2015, and December 31, 2024, at the University of Health Sciences Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital were analyzed. Patients were treated with individualized regimens in accordance with the World Health Organization (WHO 2021) and national TB treatment guidelines, based on drug susceptibility testing results, previous treatment history, and adverse event management. Demographic data, comorbidities, microbiological results, drug resistance profiles, and treatment regimens were recorded, and their relationships with treatment outcomes were analyzed. Results: The mean age of the 347 patients included in the study was 34 (±15.62) years. A total of 297 patients (85.6%) achieved successful treatment outcomes, including 84 (24.2%) cured and 213 (61.4%) who completed treatment. Among 50 patients (14.4%) with unfavorable outcomes, 25 (7.2%) were lost to follow-up, 22 (6.3%) died, and 3 (0.9%) experienced treatment failure. Comparison of patients with favorable and unfavorable outcomes revealed that foreign nationality (p=0.023), age over 65 years (p=0.017), and the occurrence of adverse drug reactions (p=0.050) were significantly associated with poorer outcomes. Being older than 65 years increased the risk of unfavorable outcomes by 3.62 times, and foreign nationality increased the risk by 2.53 times. Conversely, amikacin use (p=0.001) and receiving more than five drugs in the treatment regimen (p=0.045) were associated with higher treatment success rates. Conclusion: The long-term treatment regimen applied for MDR-TB was found to be highly effective, with a treatment success rate of 85.6%. Effective treatment protocols, close patient monitoring, early recognition of adverse effects, and comprehensive patient management are key factors in achieving successful treatment outcomes.